-
JulkaisijaViestit
-
24.07.2021, 06.49 #72197SiiriKParticipant
Kuinka moni ottaa yhteyttä Docratesiin pyytääkseen heidän arvionsa hoito-ohjelmasta? Haluaisin poissulkea mahdollisuuden että lääkäri tekee arviointivirheen. En tiedä millainen ryhmä tutkii kuvantatuloksia ja tekevätkö lääkärit pakollisesta esim 3 lääkärin ryhmässä arvioinnin? Haimasyöpä diagnoosin saatuamme oli puhetta että sytostaattihoidot tähtäävät leikkaukseen, mutta maksasta löytyneiden etäpesäkkeiden vuoksi tästä suunnitelmasta luovuttiin. Nyt hoito-ohjelma tähtää vain eliniän pidentämiseen. Hoidot alkavat elokuun alussa. Olen potilaan läheinen ja olemme matkalla kohti ”suurta tuntematonta” syksyä.
26.07.2021, 17.41 #72211SiiriKParticipantS: Vastausviesti
Neuvonta
[email protected]Encrypt: This message is encrypted. Recipients can’t remove encryption.
Kyllä niin kutsuttuja ”toisen mielipiteen” vastaanottoja yksityispuolella jonkun verran käytetään jos se vain taloudellisesti on mahdollista. Suomessa on vain yksi yksiyksityinen syöpäsairaala Docrates, Helsingin Ruoholahdessa https://www.docrates.com/ ja Husin ns. yksityinen puoli https://www.orton.fi/ joissa annetaan syöpähoitoja.
Syöpähoitolinjaukset julkisella puolella tehdään yleensä niin kutsutussa moniammatillisessa kokouksessa, joissa on paikalla syöpälääkäreitä, kirurgeja ja sädehoitolääkäreitä. Syöpään erikoistuneilla lääkäreillä on yleensä pitkällinen kokemus syöpätautien hoidosta. Potilaskohtaiset kuvantamislausunnot tulkitsee sitten radiologi eli röntgenlääkäri. Myös radiologit yleensä osallistuvat näihin moniammatillisiin kokouksiin. Toki varmasti jonkin verran sairaalakohtaisia eroja on näissä kokouksissa, mutta tätä saa hoitavasta yksiköstä toki kysyä. Jokaisen potilaan kohdalla hoitolinjaus määräytyy aina yksilöllisesti kunkin potilaan tilanteen mukaan. Hoitolinjaukseen vaikuttaa kunkin potilaan tautitilanne ja sen levinneisyys, potilaan muut sairaudet ja yleisvointi. Aina jos hoitolinjauksesta jää epäselvyyttä tai kysyttävää, niin se kannattaa ottaa puheeksi hoitavassa yksikössä. Toki tuon niin kutsutun ”toisen mielipiteen” yksityispuolelta voi toki ottaa, mutta siihenkin on varauduttava, että hoitolinjaus siellä on sama.
Haimasyövän hoidon valinta ja potilaan ennuste riippuvat kasvaimen levinneisyydestä ja potilaan yleiskunnosta. Levinneisyys ilmaistaan TNM-luokituksen tai levinneisyysluokittelun avulla. TNM-luokituksessa T (tumor) kuvaa kasvaimen tunkeutumista ympäristöönsä, N (node) leviämistä läheisiin imusolmukkeisiin ja M (metastasis) mahdollisia etäpesäkkeitä. Imusolmukkeet ovat pieniä pavunkaltaisia suodattimia, joiden läpi imuneste virtaa. Valtaosa haimasyövistä on valitettavasti jo ehtinyt levitä haiman ulkopuolelle, kun ne huomataan. Myös etäpesäkkeet ovat yleisiä. Haimasyöpä pyrkii leviämään imusolmukkeiden lisäksi maksaan, keuhkoihin, vatsakalvoon ja lisämunuaisiin. Leikkaus on mahdollinen, jos syöpä ei ole lähettänyt etäpesäkkeitä tai kasvanut ympäröiviin verisuoniin tai elimiin. Jos paikallisesti edennyttä haimasyöpää ei voida leikata, sen hoito aloitetaan yleensä solunsalpaajalla ja tilanne arvioidaan parin kolmen kuukauden kuluttua uudelleen. Joskus solunsalpaajahoitoon yhdistetään sädehoito, jolloin kyseessä on niin sanottu kemosädehoito. Jos kasvain reagoi hoitoon eli pienenee hyvin, leikkausmahdollisuudet voidaan arvioida uudelleen. Tarvittaessa solunsalpaajahoitoa voidaan jatkaa myös leikkauksen jälkeen. Myös pelkkää sädehoitoa voidaan käyttää, jos paikallista syöpää ei voida leikata.
—–
Ylläpito muokannut viestiä 29.7.2021 klo 10.41: Poistettu näkyvillä ollut yksityishenkilön sähköpostiosoite.28.07.2021, 12.43 #72222TehariParticipantNiin, tossa nyt sitten on Suomessa vaihtoehtoina vain ne sytohoidot. Jos haimasta poistetaan, tai yritetään poistaa kasvain niin ne muualla olevat ”räjähtävät” kasvuun. Sytohoidoista, ne ovat rankkoja, toki ihmiset kestävät erilaisia asioita erilailla. Kannattaa varautua sihen että ne on pahoja, todella pahoja ikävä kyllä.
No sitten kun ne hoidot on käynnissä ja yleisvointi on huono niin alkuun ne hoidot voi toimiakin ihan hyvin. Kunnes ne ei sitten enää toimikaan, kokeillaan ehkä toisenlaista ja yleisvointi on edelleenkin huono. Koska sytohoidot vain tekee niin.
Tsemppiä kovasti mutta ne hoidot on kestettävä mikäli haluaa ensi kesän nähdä, mikäli hoidot lopetetaan vaikka joulukuussa, ensi kesä on todennäköisesti liian kaukana hänen nähtäväksi. -
JulkaisijaViestit
- Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.