Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #66380
  olli k
  Osallistuja

  Olin eturauhasen robottileikkauksessa Tyksissä 27.9. 2018. Patologin lausunnossa gleason 3+4. Marginaaleissa vielä 5 mm matkalla gleason 6 syöpää. 3 kk jälkikontrolli Turussa 11.1.2019. PSA 0,00.
  Siis kaikki hyvin. Mutta tuo marginaaleihin jäänyt ”paha” askarruttaa. Seuraava kontrolli vasta 1/2-vuoden päästä, eli kesäkuun alussa. Täältä kun olen lueskellut on monilla alussa ollut 3 kk välein. Pitäisköhän ryhtyä selvittämään mahdollisuutta aikaisempaan kontrolliin, kun tuo mieltä askarruttaa. Muutenkin kiinnostais onko muilla kokemusta tuosta marginaalin epäpuhtaudesta. Turussahan urologi tuota selvitti, ettei siinä varmaan mitään syöpää ole, patologit katsoo asioita omalla tavallaan. Tiedä häntä.

  #66381
  Jorex
  Osallistuja

  Moi Olli.

  Mielestäni 6 kk on ihan hyvä väli, jos kerran 3 kk jälkeen tulos oli 0,00. Turussahan mittaamattomuus tarkoittaa että PSA < 0.003, jota tuo sinun tuloksesi ilmeisesti tarkoittaa. Tämä on harvinaisen hyvä tulos 3 kk jälkeen. Ei siis pitäisi olla mitään huolta ainakaan tässä vaiheessa. Tosin jos asia sinua vaivaa, niin kannattaa mittauttaa aikaisemmin, vaikka ihan omalla kustannuksella (se ei paljon maksa).

  Alla on vielä eri piirien:

  Pienimmät annettavat numeeriset arvot ovat:

  Turku: 0.003
  Helsinki: 0.05
  Tampere: 0.2
  Vaasa 0.2
  OYS: OYS:n laboratoriossa käytettävän PSA-menetelmän mittausvälin alaraja on 0,01 ug/L (mikrogrammaa litrassa). Tätä pienemmät arvot eivät siis tule mitatuiksi tarkasti. Käytä laboratoriomme vastaa tulokset yhdellä desimaalilla, joten alle 0,1 ug/L olevat mittaustulokset vastaamme <0,1 ”
  Kuopio: 0.03
  Lappeenranta: 0.1
  Docrates 0.05

  #66385
  olli k
  Osallistuja

  Kiitos Jorex vastauksestasi. Ehkä on paras unohtaa extrakontrolli ja elellä päivä kerrallaan rauhallisesti. Kunhan tuo pidätyskyky vielä vähän petraisi. 4 kuukautta katetrin poistosta, mutta vielä menee 2-3 vaippaa /vrk.

  #66387
  westar01
  Osallistuja

  Noihin ylläoleviin paikkakuntien pienempiin mittausarvoihin viitaten sanoisin, että Vaasasta en tiedä, mutta ainakin Tampere (Fimlab) on viime keväänä siirtynyt mittaamaan pienimmän arvon 0.2 sijasta arvoa 0.03

  #66390
  jukarhu
  Osallistuja

  Olli k
  Kontrollit 6 kk:n välein varmaankin OK. Minä kyllä haastaisin lääkäriä tuon pienen marginaalikasvun osalta. Vaikka on gleason 6, niin haluaisin vielä onkologin mielipiteen mahdollisen ”turvaavan” sädehoidon tarpeesta.
  Aurinkoista kevättä itse kullekin.

  #66407
  olli k
  Osallistuja

  Kiitos taas vastauksista.
  Jukarhulta vielä kaipaisin tarkennusta tuosta onkologista. Ensinnäkin mikä erikoislääkäri on onkologi, ja mitenkäs sellaiselle saisi lähetteen? Vai menenkö yksityiselle? Oma ajatukseni on ollut, että jos PSA seuraavassa kontrollissa on koholla hakeudun Docratekseen. Vai tarkoititko, että onkologille olisi syytä mennä suht. pian? Käytit myös termiä ”haastaisin lääkäriä” – tarkoitit ilmeisesti, että jututtaisin leikkauksen tehnyttä lääkäriä, vai hoitovirhe kantelua?
  Ensimmäisen kontrollin yhteydessä keskustelin urologin (ei leikkauksen suorittaja) kanssa. Hänen mukaansa sädehoitoa harkitaan jos psa alkaa kohota. Kovin hän vähätteli tuon marginaalilöydöksen merkitystä.

  #66410
  jukarhu
  Osallistuja

  Hei olli k
  Onkologi on syöpälääkäri ja tuolla ”haastamisella” tarkoitan sitä, että toinen tai jopa kolmas mielipide lisää tietoa ja antaa eväitä potilaan päätöksen tekoon.
  Onkologille voit pyytää lähetettä esimerkiksi omalta urologilta.

  #66411
  olli k
  Osallistuja

  Kiitos Jukarhu.
  Joo, ymmärrän onkologi katsoo syöpää ja sen mahdollista leviämistä vähän laajemmasta perspektiivistä kuin urologi. Neljän urologin kanssa keskustelin ers-polun alussa hoitovaihtoehdoista. Vain yksi vanhempi, yksityisellä vastaanottanut urologi oli kanssani samaa mieltä, että leikkaus on hyvä valinta. Muuten olisin aktiiviseurannassa, ja jos ihan alussa olisin vain terveyskeskuslääkärin sanaan luottanut, en tietäisi mitään koko syövästä, joka kuiten lopulta osoittautui keskiärhäkkääksi. Tämä Docrateksen Joensuu muuten näkyy olevan onkologian dosentti.
  Jos minun tarinani jotakuta sattuu kiinnostamaan, niin se löytyy otsikolla ”Sitkeys eturauhasen suhteen kannatti”.

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.