Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #75035
  IsoJii
  Osallistuja

  Olen 53 vuotias mies. Posti toi perjantaina masentavan kirjeen. Minulla on eturauhassyöpä. Työterveyshoidossa rutiinitarkastusten lomassa PSA oli yli 10. Magreettikuvassa ei näkynyt syöpää. Pari antibiottikuuria söin, koska epäiltiin ja haluttiin sukea pois joku ärhäkämpi eturauhastulehdus. Mitään oireita minulla ei ole ollut. Koepalanäytteet päätettiin sitten ottaa ja tulos oli eturauhassyöpä Gleason 3+3=6.
  TAYSin kirjeen mukaan on hitaasti etenevä ja hoidoilla ei ole kiire, alkuvaiheessa riittää aktiivinen seuranta.

  Onko kokemuksia tuollaisesta Gleason 6 tason eturauhassyövästä, kuinka nopeasti se etenee ja millaista elämää tässä on taudin puolesta odotettavissa?

  #75036
  HeVi
  Osallistuja

  Onni onnettomuudessa, sanoisin….

  netistä napattua
  —————————
  Kun kahden yleisimmän (tai näytepaloissa yleisimmän ja aggressiivisimman) alueen solukuvan pisteet lasketaan yhteen,
  saadaan Gleason-pisteiden summa.

  Esimerkiksi:

  * 3 + 3 = 6 kuvaa hyvin erilaistunutta eli ei-aggressiivista syöpää.
  * Luokat 3 + 4 = 7 ja 4 + 3 = 7 kuvaavat keskiaggressiivista eli kohtalaisesti erilaistunutta syöpää.
  * Summapisteet 8–10 puolestaan kuvaavat aggressiivista eli huonosti erilaistunutta syöpää.
  —————————

  itselläni oli koepaloissa 4+4, mutta leikkauksen jälkeen patologin pöydältä tuli pisteytys 4+3, mikä on pahempi kuin
  3+4 (eka numero on tärkeämpi). Toisaalta PSA oli ennen leikkausta 4.7. En haluaisi pelotella, mutta koepalojen ottamisessa
  on se ikävä puoli että ne ovat koepaloja, eikä kerro lopullista totuutta. Tilastollisesti kuitenkin pitänee hyvin paikkansa.

  Sinun kuutonen paras mahdollinen! Minullakaan ei magneettikuvausten perusteella syöpää ollut, mutta 1.5 vuoden seurannan
  jälkeen otettiin koepalat. Ja sitten se oli menoa.

  Nähtävästi antibioottikuuri ei PSAta tiputtanut kun koepalat otettiin.

  Eli ei ole kokemusta Gleason 6:ta. Joudut nähtävästi nyt jännittämään puolivuosittain PSA arvon kehitystä. Tsemppiä!

  Lopuksi mainostaisin kirjaa

  Peter J. Boström
  Eturauhasen Sairaudet, Ennaltaehkäisy, tutkimukset ja hoito. [ Tammi]

  Voi löytyä paikallisesta kirjastosta (ainakin Turussa), eikä e-kirjanakaan paljoa maksa.
  Kovakantisenakin tuota näyttäisi löytyvän.

  #75037
  Jyrki Pinomaa
  Osallistuja

  Olen 68-vuotias kirurgini mukaan erittäin hyväkuntoinen mies. Alkuvuodesta elin minäkin jännityksessä ja epävarmuudessa. Syövän olemassaoloa kohonneiden PSA-arvojen vuoksi selviteltiin. Silloin eräs terveydenhuollon alalla työskentelevä hyvä ystäväni kertoi elävänsä täsmälleen samanlaisessa vaiheessa. Hän totesi, että jos ihmisestä täytyy joku syöpä löytyä, on eturauhassyöpä paras mahdollinen vaihtoehto.

  Syöpä on sanana pelottava. Se vie meistä jokaisen ajatukset välittömästi syvään päätyyn. Syöpää on monenlaista. Eturauhassyöpiäkin on monenlaisia. Ja kuten HeVi jo ehti kirjoittaa, sinulta löytynyt syöpä on ei-agressiivinen. Seuranta ei ola lainkaan huono vaihtoehto. Hoitoihin ei turhaan ketään haluta lähettää. Hoidoilla on seurauksia, joille ketään ei turhaan haluta alistaa.

  Minun syöpäni näkyi tammikuussa magneettikuvassa 12 mm pesäkkeenä. Kuvan perusteella PI-RADS4, todennäköisesti syöpää. Kovasti tässä vaiheessa toivoin osakseni seurantaa. Koepaloista löytyi helmikuussa kaikista neljästä Gleason 4+5, GG5, ärhäkän sorttinen eturauhassyöpä, kertoi koepalat ottanut lääkäri. Hoitoneuvottelussa Peijaksessa maaliskuun viimeisenä. Eturauhanen, rakkularauhaset ja imusomukkeet leikattiin 21.4.2023. Nyt olen muuten toipunut täydellisesti, mutta pidätyskyvyn kanssa on vielä ongelmia. Patologin lausunto syövästä oli sama 4+5, GG5. Syöpää ei löytynyt muualta. Se on siis nyt minulta poistettu. Edessä lopputarkastus ja puolivuosittainen PSA-seuranta. Minkäänlaisia oireita syövän olemassaolosta ei minulla koskaan ollut. Lääkäri määräsi verikokeet, koska en ollut viiteen vuoteen, eläkkeelle jäätyäni käynyt verikokeissa. Kaikki muu ok, mutta PSA 9,2.

  Minäkin suosittelen tuota Boströmin kirjaa. Kannattaa lukea. Ihan jokaisen miehen ja vaikka miehen kumppaninkin. Perusteos miehen sisuksista löytyvistä tärkeistä elimistä ja niiden kanssa elämässä vastaan mahdollisesti tulevista ongelmista.

  Katso myös tämän linkin takaa löytyvä erittäin informatiivinen ”Suoraan HUSista” youtube video https://www.youtube.com/watch?v=vJllDYOuRVE&t=1194s

  #75039
  IsoJii
  Osallistuja

  Kiitos vastauksista! Täytyy perehtyä noihin suositeltuihin lisätietoihin.
  Koska olen oireeton ei haluaisi mitään kovin radikaalia tehdä. Vaimoni kuoli syöpään puolitoistavuotta sitten. Juuri itse ja lapsen ollaan selvitty pahimmasta sen kannalta. Ei oikein tässä tilanteessa haluaisi raskaita syöpähoitoja, mutta eipä niitä kukaan ikinä itselleen haluaisi.

  #75042
  Jyrki Pinomaa
  Osallistuja

  Kovin on sinuakin ja perhettäsi kohtalo koetellut. Voimia toivotan sinulle raskaassa tilanteessasi. Tuntuu, että joillekin epäoikeudenmukaisesti kasaantuu liikaa kestettävää.

  Ikävää oli, että tieto tästä koepalasta tuli sinulle kirjeessä. Olisi ollut hyvä saada siitä jonkun asiansa osaavan kanssa puhua ja saada noita tärkeitä lisätietoja. Toivottavasti sinulla on siihen vielä mahdollisuus.

  Itse olin epätoivon partaalla viime tammikuun lopun perjantaina, kun piti saamani tieto magneettikuvasta. Samana perjantaina tiedonantopuhelua siirrettiin viidellä päivällä eteenpäin, koska tulos ei ollut valmistunut. Silloin vaivuin synkkyyteen. Mutta kuin sattumalta samana päivänä oli Hesarissa pieni uutinen robottileikkauksista – HUSiin oli saatu uusi robotti. Etsin aiheesta lehdistötiedotetta HUSin sivuilta saadakseni lisätietoa ja silloin törmäsin tuohon Suorana HUSista videoon. Se oli julkaistu edellisenä päivänä.

  Videolla kerrotaan mielestäni erittäin hyvin juuri näistä erilaisista ja erilaisia toimenpiteitä vaativista eturauhassyövistä. Ja siitä miten on todettu, että tarpeettomasti on tehty liian invasiivisia hoitotoimenpiteitä ja aiheutettu sillä tavoin myös tarpeetonta haittaa potilaille. Siksi nykyinen suuntaus pyrkiä löytämään agressiivisemmat syövät on hyvä. Raskaita hoitoja eivät halua myöskään lääkärit turhaan antaa.

  Tuon videon nähtyäni minulta putosi iso taakka hartioilta. Ymmärsin koko asian paremmin. Sitten myöhemmin oli tärkeää myös lukea tuo Boströmin kirja, vaikka se jo onkin aika kauan sitten julkaistu. Perusasiat ovat edelleen samat. Jotkut tutkimus- ja hoitokäytänteet ovat sen julkaisemisen jälkeen kehittyneet.

  #75053
  Johan65
  Osallistuja

  Saman ikäisena eli 53v sain (3+4=7) (psa yli 10) valita joko seurannan, sädetyksen tai leikkauksen. Suositus oli tapauksessani leikkaus. Joten siihen tartuin. Sinun suhteen olisin seurannan kannalla, koska hoidoissa on seurauksensa. Itse tulin täysin impotetiksi leikkauksen jälkeen. Minulle lääkärit ovat sanonneet että kuolen johonkin muuhun kuin eturauhasyöpään, joten sinun suhteen voit olla rauhassa, jos gleason 6 olet saanut. Urologian syöpään keskitynyt lääkärin mukaan 2010-2020 aikoina ollut liian ärhäkkää hoitoa (ylihoitamista) eturauhassyövän suhteen. Tätä nykyään hoidot entisestään parantuneet ja tieto parempaa.

  #75054
  Johan65
  Osallistuja

  Vaikka minulla on leikkauksen jälkeen psa huidellut 0.2 luokkaa, todetaan 0.5 olevan se jossa aletaan viimeistään kuvantamaan. Näin se maailma muuttuu.

  #75071
  IsoJii
  Osallistuja

  Minulla on PSA ollut 10-11 välillä, mitä tässä nyt on kolme kertaa mitattu tämän vuoden puolella. Vaikea maallikkona sanoa, miten huolissaan siitä pitäisi olla. Silloinen Mehiläisen urologi kommentoi, että ”on hän nähnyt monenkin sadan lukemia”.
  Ensi viikolla on TAYSissa hoitokeskustelu, sielläpähän tuon näkee mitä suosittavat, mutta tällä hetkellä en haluaisi tehdä mitään kun ei ole mitään oireita.
  Olen tousaalta vähän varautunut yksittäisen lääkärin lausunnoistakin. Vaimoni kuolemaa edeltävänä päivänä kuvasivat häneltä sydämen ja keuhkot TAYSssa ja oli kuulemma hyvässä kunnossa. Seuraavana päivänä lähti henki ja ruumiinavauksessa todettiin, että sydän oli tohojona.

  #75075
  EP-PSA6
  Osallistuja

  Tuo oireettomuus ei kyllä ole kovin hyvä ohjenuora eturauhassyövän kanssa. Epäilen että aika monella oireet saattavat ilmaantua vasta siinä vaiheessa kun taudin parantaminen on jo mahdotonta, toki hoidot voivat sen pitää kurissa sittenkin hyvinkin pitkään.

  Sama juttu tuon Mehiläisen urologin kanssa, itse yhdistän monen sadan PSA lukemat levinneeseen eturauhassyöpään, ja se on diagnoosi jota olisi parempi vältellä.

  En toki ole lääkäri, mutta jos on hoitokeskustelu tulossa, en ainakaan etukäteen sulkisi aktiivisia hoitovaihtoehtoja pois. Aktiivista tietysti se aktiiviseurantakin, mutta sen olisi sitten syytä olla aktiivista.

  #75085
  IsoJii
  Osallistuja

  Kyllä, en halua leikkiä ja haluan että asiaa vähintään seurataan aktiivisesti. Isäni kuoli eturauhassyöpään 74-vuotiaana, joka sekin kannattaa ottaa huomioon.
  Jostain ulkomaalaisesta syöpämateriaalista luin, että oikeastaan nykyistä Grade Group GG) 1 tasoa (Gleason-pisteet <=6) voisi kokonaan lakata kutsumasta syöväksi, mutta ei kannata sen takia kun monet miehet ei enää sitten suostuisi aktiiviseen seurantaan jos ei ole ”syöpä” leimaa .

  #75086
  Restless
  Osallistuja

  ..

  #75089
  EP-PSA6
  Osallistuja

  Minä olen varmasti kommenteissani kallellaan varovaiseen (ja hoitoaktiiviseen suuntaan), kun oma 6:lla alkava PSA johti Gleason 3+4:n kautta PSMA-PET kuvissa etäpesäkehavaintoon.

  Hyvänä puolena voin todeta että sädehoito tuntui tehoavan, PSA viimeksi 0.02, toki saa tässä muutamia vuosia jännittää.

  Eli toivottavasti lääkärit antavat hyviä hoitoehdotuksia, ja lopputulos on hyvä!

  #75095
  IsoJii
  Osallistuja

  Hoitokeskustelu oli. Lääkäri totesi, että er-syöpä on ihmisen syövistä yksi parhaiten hoidettava jos syöpään pitää sairastua ja tämä minun versio vielä tämän syövän kaikkein lievin ja rauhallisin muoto.
  Päädyttiin siis yksimielisesti aktiiviseen seurantaan ja jos PSA kääntyy nousuun, niin katsotaan hoitopuolta uudestaan.
  Ihan tyytyväisin ja turvallisin mielin nyt.

  #75097
  Jyrki Pinomaa
  Osallistuja

  Hyvä, että sait mielellesi nyt rauhan. Hyvää jatkoa ja toivon myös alhaisia PSA-arvoja!

  #75207
  Warthog
  Osallistuja

  Virtsaumpi n.2 vuotta sitten, psa silloin 1.4 joka vaikutti lääkäristäkin oikein hyvältä, mutta mutta, höylättiin sitten virtsaputki ja höylänlastuista GL 4+3
  että sillai.
  Vuosisitten hormoonihoito ja 20×3gy sädehoito, viime vuodenvaihteessa
  psa 0.06 ja nyt tälläviikolla 0.12
  elikkä hyväkin psa arvo voipi yllättää näköjään…

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.