Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #56584
  heidikot
  Osallistuja

  Hei kaikille,
  Tänään on läheiseni aloituskäynti syöpäpolilla. Hoidon aloitusta suunnitellaan. Etukäteen jo tiedustelen, onko jossakin kattava ohjeistus siitä mitä lippusia ja lappusia pitää syöpäsairaan täytellä kelaan ja muihin tahoihin mistä tukea ja etuuksia voi saada? Saako taksikyytejä käyttää ja missä tilanteessa ja miten siihen haetaan lupa?
  Kaikki on niin sekavaa kun on mieli mustana surusta ja pelosta. Ei oikein kelan sivuilt auennut selkosanaisesti mitä pitää tehdä. Toki jossakin vaiheessa varmaan käydään ihan virkailijan luona istumassa mutta jos joku kiltti on jo koonnut pähkinänkuoressa tietoa näistä asioista?

  #56594
  Vilja
  Osallistuja

  Hei heidikot

  Taksikyytejä varten tarvitaan hoitopaikasta todistus taksin tarpeellisuudesta ja taksi pitää tilata nimenomaan keskitetysti Kelataksina (muulla tavoin tilatun taksin omavastuuosuus on huomattavasti suurempi). Omavastuun mäörä pitäisi löytyä Kelan sivuilta (omavadtuu on/ suunta mutta vuodessa kuitenkin omavastuukatto) Itse en ole taksia käyttänyt/tarvinnut kun olen päässyt julkisilla hyvin tai saanut kyydin. Kelataksilla ilmeisesti peritään vain omavadtuuosuus, mutta muutin pitää säilyttää mahdollista vuosittaista ov:ta varten. Myös alle ov:n jäävät matkat kerryttävät omavastuuta, eli nekin kannattaa säilyttää/kirjata + käyntipäivistä tosutteet (saa hoitopaikasta jälkikäteenkin yleensä).

  Muuten riippuu läheisesi tilanteesta (onko työssä, maksaako ta palkkaa, onko tarvetta asumistuelle/toimeentulotuelle) tarviyseeko Kelaan olla yhteydessä ainakaan alkuvaiheessa. Jos työnantaja maksaa palkkaa työnantaja hakee sairauspäiväraha ja läheisen tiedot tarvitaan Kelaan vasta kun palkanmaksu lakkaa tai alenee sairauspäiväraha pienemmäksi. Lääkärintodistukset työnantajalle joka toimittaa ne Kelaan hakemuksessa liitteenä. Kelan päätökset kannattaa lukea loppuun, koska niissä on kehotus mahdollisesti toimittaa työterveyslääkäri todistus työssäjatkamisedellytyksistä kun sairausloma on jatkunut pidempään.

  Hoitotyön lähettää yleensä lääkärintodistuksen erityiskorvattavia lääkkeitä varten suoraan Kelaan, mutta nämä toki kannattaa varmistaa lääkäriltä ja sairauspäivöraha-asia työnantajalta.

  Sairaalassa on sosiaalityöntekijä, joka auttaa taloudellisten asioiden selvittämisessä tarvittaessa. Kannattaa varata hänelle aika

  Paljon voimia sinulle ja läheisellesi <3

  #56624
  Myy79
  Osallistuja

  Hei Heidikot!

  Vilja tuossa jo vastasikin kattavasti sinulle. Itse juttelin juurikin sairaalan sosiaalityöntekijän kanssa ja oikeastaan syöpöpolilla sitä suositeltiinkin. Sosiaalityöntekijä kertoo siis mitä tukia sinulla om mahdollisuus saada. Lisäksi sosiaalityöntekijä voi anoa syöpäsäätiöltä ylimääräistä tukea sinulle. Jotkut syöpäpotilaat ovat saaneet syöpäsäätiöltä jopa 300€ rahaa. Tuki käsitellään tapauskohtaisesti. Tämän hakemuksen tekee myös sosiaalityöntekijä syöpäsäätiölle.

  Itselläni oli määräaikainen työsopimus, joka päätty juuri, kun minulla alkoi hoidot. Sairaslomani aikana sain kelalta sairauspäivärahaa, asumislisää ja perustoimeentulotukea. Koska sain perustoimeentulotukea lisäksi niin myös apteekkiin sain kelalta sitoumuksen, että minun ei tarvinnut maksaa reseptilääkkeistä mitään.

  Kela-taksin otin aina, jos menin sairaalaan tai lähdin sairaalasta pois. Toki jos kunto oli ok, niin kuljin bussilla. Kela-taksia varten sairaalassa kirjoitettiin erillinen todistus matkakorvauksia varten. Itselläni homma kuitenkin meni niin, että aina jos menin sairaalaan tai lähdin kotiin niin otin kela- taksin ja taksissa minulta ei koskaan kysytty mitään erillistä paperia ja hinta oli aina sama.

  #56674
  Vilja
  Osallistuja

  Pahoittelut kirjoitusvirheistä, kännykällä junamatkalla naputeltua ja kännykkä tuppaa kirjoitusvirheiden lisäksi muokkaamaan sanat kivasti muuksi mitä itse tahtoo kirjoittaa :D.

  Pääsin nyt Kelan sivuille tutkimaan noita omavastuita taksimatkojen osalta, eli 25 euroa näkyy olevan/suunta omavastuuosuus ja vuodessa 300 euroa. Jos matkat tekee Kela-taksilla omavastuutiedot päivittyvät Kelan tietoon nykyään automaattisesti, ja 300 euron täyttyessä lähettävät automaattisesti matkakattotodistuksen eikä omavastuita tarvitse enää maksaa vaan riittää kun kortin näyttää kuskille. Mutta jos lisäksi käyttää julkisia kulkuvälineitä ja kustannus jää alle tuon omavastuun (25 e/suunta), kannattaa niistäkin lähettää hakemus Kelaan, koska kerryttävät tuota 300 euron omavastuuosuutta ja nekin saa loppuvuoden osalta haettaesa takaisin (joutuu hakemaan itse, koska julkisista kulkuvälineistä ei välity tietoja Kelaan, sama koskee tietysti omalla autola tehtyjä matkoja).

  Tuo olikin uutta tietoa että syöpäsäätiöltäkin voi saada tukea, hieno juttu! 🙂

  #56684
  Myy79
  Osallistuja

  Hei Vilja!

  Joo, myönnettäköön, että itsekin sain syöpäsäätiöltä avustusta muutaman sata euroa 🙂 Sairaalan sosiaalityöntekijä siis teki syöpäsäätiölle hakemuksen avustukseen ja sain sitä . Avustus on kuitenkin tapauskohtaista eli määrät voi vaihdella. Siihen vaikuttaa potilaan taloudellinen tilanne ja asuuko yksin jne. Talousasiat tutkitaan kuitenkin ennen kuin mahdollista avustusta saa. Sosiaalityöntekijälle pitää siis toimittaa joitain laskuja , vuokratiedot ym. asumiseen liittyvää.

  Tässä vielä linkki syöpäsäätiön sivulle, jossa viimeisessä kappaleessa sanotaan, että säätiö tukee myös syöpään sairastuneita taloudellisesti:
  https://www.syopasaatio.fi/miten-lahjoitukset-auttavat/rahanjakomalli/

  Itse aion tulevaisuudessa ryhtyä myös syöpäsäätiön kuukausilahjoittajaksi tai tukea toimintaa jollain summalla. Tekevät sen verran hyvää työtä, neuvontapuhelin yms.

  #56874
  heidikot
  Osallistuja

  Kiitos paljon vinkeistä Vilja ja Myy79! Täytyykin ottaa heti yhteys tuohon sosiaalityöntekijään!

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.