Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #76693
  kinjo
  Osallistuja

  Terve! Palstalla jonkun verran lukenut tarinoita ja aika usea alkanut kirjoittelemaan ennen syövän toteamista jo täällä. Taustaa: tällä hetkellä 39v mies, virtsavaivaa ollut reilu parikymppisestä saakka enempi ja vähempi, lääkärissä ei koskaan sen kummemmin ole tutkittu asiaa, tuseerattu on useaan kertaan ja pahojen oireiden aikana virtsa ollut aina puhdas. Kroonisesta eturauhastulehduksesta puhuttu. En tiedä sitten semmonen kusiluikku olen ollut aina ja vähänkin enemmän stressiä tai tärkeää menoa kusi virtaa entistä enemmän ja hätä kokoajan. Minkäänlaista lääkitystä ei ole. Yöllä aika harvoin joudun vessassa käymään. Virtsa on valunut kyllä ilman suurempia ongelmia. Semmoinen ilmiö on myös seurannut ikuisuuden että jos kassit on ns täynnä ulostamisen yhteydessä on saattanut tulla siemennestettä, tai eturauhasesta jotain nestettä pihalle? Jos kasseja säännöllisesti saa tyhjennettyä tätä ei ilmene. No, tossa 2023 elokuussa vasempaa kivestä särki ja tutkittiin. Eipä sieltä ihmeempiä löytynyt, joku rakkula ja kiveksessä suonikohju joka aika normaali löytö, varsinkin vasemmassa kun siellä enemmän verisuonia, joka myös voi kipuilla. No, samalla otettiin PSA ja tulos oli tälle 39v iälle 1.5, eli siis elokuu 2023. Mitään ihmeempää kukaan ei sanonut muutakuin että viitearvoissa eli alle 2.5. Minun korvaan tämä kuulosti aika kovalle ja googlettelun kautta minun ikäisten mediaani on 0.6-0.7 luokkaa, eli aika poikkeava tuo 1.5 on. kävin 5.2.2024 mehiläisessä omakustanteisesti PSA testissä ja tulos 0.98. Hirveät kusioireet oli tuolloin päällä ja ajattelin että varmasti tulee joku ihan mahtava tulos mutta käydään silti. Jäin kyllä ihmettelemään miten se 6kk aikana on voinut tippua noinkin paljon vai onko laboratorion tarkkuuksissa paljon eroja? Tuohon elokuun tulokseen en varmaksi jaksa muistaa oliko eturauhasen tutkimus tai seksuaalista kanssakäymistä päivää ennen tuota testiä. Ilmeisesti ne voi vaikuttaa tulokseen. Tässä uusimmassa testissä oli aikalailla 48h karenssi ohjeiden mukaan. Täytynee varmaan käydä mehiläisessä vielä uusimassa testi jossain vaiheessa, näkee mikä se oikea suunta tässä arvossa on. Toisaalta hyvä että PSA testi otettiin ja ajatus on alkaa tästä seuraamaan omatoimisesti. Yllättävän moni vähän yli 40v on tähän sairastunut, eihän ne arvot hetkessä heilläkään ehkä ole kivunnut, ellei todella ärhäkkä tapaus ole ollut kyseessä. Mutta kaiken kaikkiaan olen semmoisen käsityksen täällä saanut että varhaisessa vaiheessa jos ilman leviämistä saadaan hoidettua tulos on hyvä ja kuolleisuus pieni.

  #76696
  EP-PSA6
  Osallistuja

  Jos tuo ensimmäinen tulos oli vaikkapa eturauhasen tulehduksen tai jonkun muun ärsykkeen nostama, voisi se sitten myös pudota alas reippaasti.
  Määritettiinkö sinulta samalla vapaan PSA:n prosenttiosuutta? Ei välttämättä määritetty, kun tulos oli noinkin matala.
  Jatkoseuranta on varmasti hyvä idea, ja hyvä urologi voisi varmaan vastailla paremmin. Seuraava vaihe tutkimuksissa jos syöpää yhtään enemmän epäiltäisiin olisi varmaan eturauhasen magneettikuvaus.
  Näin syöpäpotilaana, mutta muuten amatöörinä, oireesi eivät välttämättä suoraan syöpään viittaa, itselläni niinkuin monella muulla oikeastaan ainoa oire oli kohonnut PSA. (diagnoosihetkellä 6, mutta olisi sen varmaan aikaisemminkin voinut ottaa kiinni)

  #76697
  Jyrki Pinomaa
  Osallistuja

  Jos ja kun asia pohdituttaa, suosittelen lukemaan kirjan Peter J. Boström ”Eturauhasen sairaudet”. Peter J. Boström on Turun yliopistollisen keskussairaalan urologian ylilääkäri. Hän on keskittynyt urologisten syöpien hoitoon sekä erityisesti eturauhassyövän ja virtsarakonsyövän tutkimukseen. Mielestäni kirja on sellainen perusteos, joka jokaisen miehen olisi hyvä lukea. Näissä keskusteluissa moni sitä suosittelee ja itse sen vuosi sitten luettuani liityin suosittelijoiden joukkoon. Kirja on jo melko ”vanha”, mutta eiväthän nämä eturauhasen saiaruksia koskevat perusasiat ole vuosien saatossa miksikään muuttuneet. Uuden tiedon myötä tutkimus ja hoito toki menevät koko ajan eteenpäin.

  Oma syöpäprosessini lähti runsas vuosi sitten liikkeelle yli 9 PSA-arvosta. Toki ikää silloin oli jo 68 ja taustalla viisi vuotta sitä ennen tehty hyvänlaatuisen liikakasvun laserhöyläys. Ärhäkkä paikallinen eturauhasen sisällä pysynyt syöpä sieltä sitten leikattiin viime huhtikuussa. Sen jälkeen on PSA pysynyt mittaamattomissa. Leikkauksesta toivuin nopeasti ja olen viime kesästä elänyt taas jokseenkin täydellistä arkea. Virtsanpidätyksen kanssa edelleen on jonkinlaisia ongelmia, mutta parempaan suuntaan senkin kanssa on koko ajan menty. Tulos siis oli ärhäkkyydestä huolimatta hyvä ja hengissä olen.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.