Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #74494
  ’-Vilja-
  Osallistuja

  Sain munasarjasyövän radikaalileikkauksen jälkeen etenevän lymfasairauden.
  Kompressiovaatteet, minulla kompressiohousut ja reisimittaiset sukat, ovat olleet käytössä jo vuoden. Onko muita samassa tilanteessa olevia, olisi mukava vaihtaa ajatuksia.

  #74658
  Myy79
  Osallistuja

  Hei!

  Mulle on tullut munasarjasyöpäleikkauksen jälkeen kun imusolmukkeita poistettiin, lymfaturvotus oikeaan jalkaan. Mut siis leikattiin 2017 , mutta vasta 3 vuotta siitä lymfavaiva puhkesi kunnolla. Se täytyy sanoa, että todella hirveä vaiva kipuineen ,turvotuksineen ja lääkäreiltä tullut kahta eri mielipidettä tulevaisuudesta. Joku on sanonut, että pahenee vuosien saatossa ja toiset taas sanoneet, että ei etene jos hyvin hoitaa.

  Oma tilanteeni on nyt tällä hetkellä sellainen, että terapeutin mukaan 2-3 litraa nestettä on saatu pois ja jalka on hyvin lähellä alkuperäistä kokoa. Taysista sain lähetteen lymfaterapiaan ja jatkossa sain terveyskeskuksesta lääkäriltä lähetteen eli ihan kokonaan ei ole tarvinnut lymfahoitoja maksaa. Vasta kolmas terapeutti oli hyvä, joka halusi oikeasti auttaa ja teki töitä eikä ottanut vain kallista tuntihintaa. Eli jouduin vähän hakemaan sopivaa terapeuttia. Kolmas sitten sanoikin, että onneksi olen alkanut hoitamaan, koska tilanteeni olisi edennyt todella hankalaksi ja oli jo edennyt kun hänet löysin. Sen kaikki lääkärit ovat sanoneet, että vaiva vaatii loppuelämän hoitoa eli ei enää parane. Vuoden verran kävin säännöllisesti terapiassa ja jalka on nyt siis tilanteeseen nähden ok. Sidon jalan itse päivittäin ja minulla on myös reisimittainen tukisukka, jos minun tarvitsee sitä käyttää. Joskus voi siis haluta vaikka tiukemmat housut jalkaan tai hameen sukkahousujen kanssa niin tukisukka on helpompi tällaisissa tilanteissa.

  Omalla kohdallani täytyy sanoa, että on ollut kyllä melkoista tunteiden vuoristorataa hyväksyä se, että lymfavaiva on tullut tahtomattani elämääni ja vielä loppuelämäksi. Itsekään en kuitenkaan kovin vanha ollut kun tää vaiva tuli ( 40 vee) ja ainakin omalla kohdallani tää on kyllä nyt hoidettava vaiva joka vaatii jatkuvaa huomiota. Itselläni on myös kipulääkitys. Töissä pystyn olemaan paremmin ja jaksan paremmin kun hoidan jalkaa. Sitomisen myötä kivutkaan eivät ole niin pahoja. Tukisukkien kanssa on se ongelma päivittäisessä käytössä, että niissä ei kompressioteho kestä kauaa. Ongelma on myös se, että ainakaan minä en saanut kaupungilta kuin vain 2 sukkaa per vuosi niin sehän on liian vähän kun kesto päivittäisessä käytössä on noin 3 kk. Toki voi olla, että sukkia saisi jossain tapauksessa enemmänkin vuodessa. Sidontatarpeita saa hakea hoitotarvikepalvelusta ihan niin paljon kuin tarvitsee ja niitä kuluu. Oon ainakin tähän asti saanut.

  Kurja juttuhan tää vaiva on ja oon kyllä kokenut laajan skaalan tunteita. Surua, vihaa, pettymystä, väsymystä ja ahdistusta. Siinä mielessä tilanteeni on nyt kuitenkin tosi hyvä, koska olen löytänyt hyvän terapeutin jonka ohjeilla ja hoidoilla jalka on saatu kuntoon niin, että itse osaan jo hoitaa jalkaa ja pitää sen kunnossa. Kivut ovat myös pienentyneet ja energiatasoni ovat kohonneet . Töissä jaksan myös ihan ok. Jalan koko on myös hyvin lähellä sitä jalkaa joka oli ennen imusolmukkeiden poistoa.

  Tsemppiä sinulle ja kirjoittelen mielelläni lisää kanssasi täällä jos vain haluat!

  #74694
  ’-Vilja-
  Osallistuja

  Hei Myy!
  Vasta tänään huomasin vastauksesi, pitkä aika meni ettei kukaan tarttunut tähän ongelmaan.

  Minulla on siis lymfaturvotusta molemmissa jaloissa, häpykummulla ja molemmissa ulommissa häpyhuulissa.
  Olen ”pakattuna” kaikki päivät varpaista vyötärölle. Ainoastaan uimahallin vesijumpassa ja nukkuessa voin olla ilman kompressioita. Uimahallikäynnit on vähän raskaita katseiden vuoksi.

  Farkkuja en pysty enää lainkaan pitämään, tuntuu ettei jalat enää nouse tiukan paketin alla. Pukeudun siis kotona trikoisiin ja kodista poistuessa pitkiin mekkoihin. Koska mekot takertaa kompressiovaatteisiin, joudun lisäksi käyttämään mekon alla alusmekkoa. Kuuma on aina!

  Tämä on ollut minulle henkisesti ihan hirveän raskasta. Olen aina pitänyt hyvää huolta kunnostani ja ulkonäöstäni, ja liikkunut paljon. Rakkaimman harrastukseni, polkupyöräilyn, olen joutunut jättämään ihan kokonaan koska hikoan tamineissa ihan sietämättömästi. Eikä satulassa kestä istua turvonneilla paikoilla.
  Ylipainoa ei ole koskaan ollut, eikä nytkään vaikka turvotusta on paljon. Ylävartaloni on ihan eri paria turvonneen alavartalon kanssa.
  Muuttuminen kauniista, ihailevia katseita keräävästä naisesta turvonneeksi otukseksi on ollut ihan hirveää!! Alavatsani näyttää siltä kuin olisin neljännellä kuulla raskaana, ainoana erona että häpykumpu nousee vatsan korkeammaksi kohdaksi turvotuksen vuoksi.

  Koska vaikein turvotukseni on juurikin tuolla genitaalialueella, nostavat terapeutit kätensä pystyyn, mitäs teet!
  Olen nyt menossa parin viikon päästä uudelle, toivottavasti saan yhtä hyvää apua kuin sinä olet saanut.

  Kertomasi antaa minulle hiukan toivoa, vaikka tilanteeni onkin kovin erilainen kuin omasi.
  Tästä tuli nyt tällainen tunteikas purkaus, kun löytyi joku joka ymmärtää tilannetta.

  Olisi mukava jatkaa keskustelua. Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

  #74700
  Myy79
  Osallistuja

  Hei!

  Voi, olen kovasti pahoillani tilanteestasi ja varmasti sinulla on ollut henkisesti raskasta. Omalla kohdallani turvotusta oli parin vuoden ajan alavatsalla ja häpykummulla , mutta jostain syystä ne hävisivät. En tiedä miten. Enää siellä ei sitä tosiaan ole. Saa nähdä jatkuuko tilanne samana ikuisesti.

  Sinun tilanteesi on tosiaan erilainen kuin minun kun sinulla on molemmissa jaloissa turvotusta ja genitaalialueella ja alavatsalla. En osaa ollenkaan kuvitella täysin miltä sinusta tuntuu kun ei ole omakohtaista kokemusta . Minulla on toisessa jalassa turvotusta ja se aiheuttaa toispuoleisuuden tunnetta kehossa ja ihmiset huomaavat helposti jalkojen eron kun toinen on selvästi kapeampi kuin toinen. Töissä esimerkiksi minulta ihmiset kyselevät miksi jalkani on sellainen kuin on. En ole heille kertonut syövästä ja vastaankin aina että ” yksityisasia” . Raivostuttaa nuo ihmisten kyselyt. Kuten jo aikaisemmin kerroin niin jalkani tilannetta on saatu kuitenkin paljon paremmaksi ja sen voin sanoa, että itse olen myös paljon tehnyt töitä. Suurimman työnhän teen minä eikä terapeutti. Ilman terapeuttini ohjeita tietysti en osaisi hoitaa jalkaa ja hänen nestekäsittelyt ovat varmasti vieneet tilannettani parempaan suuntaan myös. Hän mm. opetti miten itse kotona voi hieroa jalkaa ja ohjata nestettä oikealle reitille. Terapeuttini myös sanoi, että kun imusolmukkeita on poistettu niin keholle pitää opettaa uudet reitit jonne nestettä ohjata. Näin hän on minulle sanonut. Kerran viikossa teen kotona nestekäsittelyn ja hieron jalan. Alussa kun lymfaturvotusta alkoi tulemaan niin olin sitä mieltä, että minähän en mitään sairaalasukkia laita jalkaani. Hain kaupoista tavallisia kompressiosukkia ja ajattelin että niillä mennään mutta kuinkas kävikään. Nyt käytän sidontaa pääasiallisesti ja jollain tasolla olen siihen pakon edessä sopeutunut. Tukisukka ei omalla kohdallani valitettavasti ole sopivan tiukka vaan jalka pääsee kasvamaan sen kanssa ja lisäksi sidonta on aina sopivan tiukka. Lisäksi jalka on kipeämpi kun minulla on tukisukka päällä. Minäkin olen naisena aina rakastanut kauniita vaatteita, pitänyt itsestäni aina huolta, ollut liikunnallinen. Ulkonäkö on sillä tavalla terveesti merkinnyt minulle. Tärkeintä on ollut, että mulla on ollut hyvä olo mun kehossa ja olen ollut siis sopivan kokoinen. Sen kokoinen missä minun on hyvä olla. En ole itsekään ylipainoinen. Turvonnut jalka on herättänyt minussa paljon ahdistusta, epätoivoa, surua , vihaa. Kateellisena olen katsellut kadulla ihmisiä varsinkin kesäisin kun voivat pukeutua edes polvipituisiin hameisiin ja laittaa kevyet sandaalit jalkaan. Itse kun joudun pukeutumaan kevyisiin leveisiin pitkiin housuihin . Ennen lymfavaivaa en olisi voinut kuvitellakaan siirtyväni leveiden housujen käyttäjäksi. Kesä on erityisen hankalaa aikaa pukeutumisongelman takia. Silloin ketuttaa kaikista eniten tämä lymfavaiva. Sidontajalkahan ei myös mahdu kaikenlaisiin jalkineisiin. Talvella se ei niinkään ole ongelma mutta kesällä sitten.

  Tuohon genitaalialueen turvotukseen palatakseni vielä, että kyllä luulisi, että terapeutit osaisivat sitäkin jotenkin hoitaa. Oletko kysynyt asiaa sairaalasta jossa sinua on hoidettu? Tottakai genitaalialue on varmasti haastava, mutta luulisi että siihenkin on jokin keino olemassa.

  Itselläni on neuropatiakivut molemmissa jaloissa ja niihin joudun syömään lääkettä. Itse olen ollut intohimoinen juoksija ja kuten kuvitella voi niin lymfavaiva ei ainakaan helpota kyseistä harrastusta. Kivut ovat kovat jos yritän juosta. Eli todennäköisesti ei ole enää paluuta normaaliin harrastamiseen. Kuntosalilla olen käynyt kun jalan vaan sitoo todella hyvin ennen treenejä niin kaikki on ok ja jalka ei ole kipeä. Ainakaan tähän asti ei ole ollut kipeä. Se on hyvä juttu.

  Kurja juttu, että et enää voi harrastaa pyöräilyä. Kiitos samoin hyvää alkavaa viikkoa myös sinulle!

  #74701
  Myy79
  Osallistuja

  Tuli vielä mieleeni, että minulle ainakin Taysissa hoitaja sanoi, että tunteitten ja ajatusten kirjoittaminen ulos aidosti voi helpottaa oloa psyykkisesti ja auttaa käsittelemään omaa tilannetta. Käsitin hänen tarkoittavan, että tunteet olisi siis hyvä kohdata. Omalla kohdallani kirjoittaminen on kyllä toiminut ja jotenkin auttanut eteenpäinkin. En toki voi sanoa, että olisin sinut tämän turvotuksen kanssa. Tulenko koskaan täysin sinuiksi, en tiedä sitä. Ehkä.

  #74714
  ’-Vilja-
  Osallistuja

  Hei
  Kiitos vastauksestasi. Hyvin samankaltaisista ajatuksista kerrot mitä olen itsekin käynyt läpi.
  Juuri tuo on ollut minullekin tärkeintä, olla sen kokoinen mikä tuntuu itsestä hyvältä. En ole pitänyt huolta kunnostani muita varten, vaan juurikin itseäni varten. Kun ihmisen on hyvä olla kehossaan, se tuo hyvää oloa kaikken tekemiseen.
  En ole koskaan pitänyt mitään laihdutuskuureja tai kieltänyt itseltäni herkuttelua. Ruokasuhteeni on mutkaton ja tästä olen kiitollinen.

  Kurjaa kuulla että ihmiset huomauttelevat jalastasi. Minulle ei ole mitään sanottu, mutta kerään katseita uimahallin pukuhuoneessa. Koetan aina ajatella etteivät he sillä mitään pahaa tarkoita.
  Kaljuna ollessani en myöskään käyttänyt peruukkia tai huiveja koska silloin oli kesähelteet. Kalju ruskettui kauniisti

  Minäkin hieron turvotusalueita, en ole huomannut muutosta. Vesijumpassa saan hyötyä ja nautin kovan liikunnan tuomasta mielihyvästä.
  Tuo sitominen kiinnostaa, miten teet sitä ja mistä saat tarvikkeet?
  Vaikka minulle on sanottu ettei sitominen hyödytä, haluaisin silti kokeilla. Sinun esimerkkisi antaa minulle toivoa.
  Kiinnostaa myös miten kauan ja millä tekniikalla teet lymfahieronnan?

  Kirjoittaminen on ollut minullekin hyvä apu syövän ja sen tuoman muutoksien käsittelyssä. Erityisen haastavaa oli se kun minut todettiin työkyvyttömäksi ja jouduin jäämään kaksi vuotta sitten työkyvyttömyyseläkkeelle.
  Vaativia työtehtäviä rakastavana ihmisenä se on ollut vaikeaa, tuntuu että aivot mätänevät

  Vakava masentuminen kävi lähellä, onneksi olen löytänyt uusia juttuja elämään kuten tuon vesijumpan. Teen neljä kertaa viikossa rankan hiit-jumpan, 1-1,5 tuntia kerta. Turvotuksen eteneminen on pysähtynyt ja kunto noussut.

  Kyllähän huonoja fiiliksiä tulee välillä edelleen, toivoa tulevaan antaa kuitenkin edessä oleva leikkaus. Menen parin viikon päästä taas uudelle lymfaterapeutille joten saatan saada sieltä myös hyviä ohjeita.

  Kiitos sinulle että jaat tuntemuksia ja kokemuksia kanssani, hankala näistä on puhua sellaisen kanssa joka ei ole kokenut samaa. Mukavaa loppuviikkoa!

  #74738
  Myy79
  Osallistuja

  Hei Vilja!

  Kiitos myös sinulle siitä, että jaat minulle omaa kokemustasi, joka täydentää myös minun kokemustani ja saa tunteen siitä, että ei ole ihan yksin tämän turvotusasian kanssa. Vaikka tosiaan tilanteemme eroavatkin toisistaan.

  Hyvän olon tunne kehossa on tosiaan se, mitä pidän tärkeänä. Täytyy kyllä sanoa, että tämä turvotus ei tuonut mitään hyvää kehooni. Ei kerrassaan yhtään mitään vaan vaikeutti oloani kehossani ja toi raskauden tunteen. Tietysti kehonkuva kokee myös todella kovan kolauksen. Turvotus vaikuttaa ulkonäköön ja myös sisäiseen oloon. Välillä minusta on tuntunut, että jalka ei kuulu edes kehooni. Olen tuntenut syvää vastenmielisyyttä turvotusta kohtaan. Lisäksi en ollut kovin vanha kun tämä turvotusvaiva tuli päälle. Olin 40- vuotias. Syöpäleikkaukset tehtiin kun olin 37-vuotias.

  Kun menin ensimmäisen kerran tämän nykyisen terapeuttini luo viime vuoden tammikuussa niin hän sanoi heti ensi kerran turvonneen jalan nähdessään, että jalka näyttää ihan kuolleelta verrattuna toiseen jalkaan. Tasapaksulta tukilta. Hän oli aivan oikeassa. Hän oli/on 3 terapeutti joka minulla on ollut. Tämä terapeutti on hyvä ja en ollenkaan pidä itsestään selvänä häntä.

  Omalla kohdallani hieronta on erilaista tilanteen mukaan, mutta ei koskaan sellaista miten esimerkiksi hartioita hierotaan tai jalkoja normaalista. Käsillä tehdään sively tyyppisesti vetoja jalkoja pitkin kohti kylkiä ja kainaloita. Jaloissahan imutiet menevät ainakin sisäreisien puolella, näin olen käsittänyt. Lisäksi rystysillä painelen hankalimpia kohtia reisissä jos tuntuu sellaisia kovempia kohtia. Vatsaa sivelen myös. Hieroessa pidän jalkoja ylhäällä samalla. Itse kyllä tunnen hierontani positiiviset vaikutukset. Varsinaista pumppaavaa lymfakäsittelyä en tee ja terapeuttini sanoikin , että sively riittää.

  Sinun kannattaa kuitenkin jutella myös uuden terapeuttisi kanssa miten sinun kannattaa hieroa/ käsitellä jalkojasi. Kaikki ihmiset kun ollaan kuitenkin yksilöitä ja turvotukset eroavat toisistaan. Sively tapahtuu siis imuteitä pitkin eli ei miten tahansa reisiä sivellä. Liian tiukkoja pikkuhousuja kannattaa välttää myös.

  Hienoa, että jaksat kuitenkin pitää kunnostasi huolta ja hoitaa jalkaa vedessä. Minullekin uintia suositeltiin, mutta jotenkin en vain ole siitä lajista niin innostunut.

  Itse olen joskus ollut uupunut turvonneeseen jalkaan ja sen hoitamiseen. Ei sitominenkaan aina todellakaan mitään herkkua ole ollut. Olenhan kuitenkin joskus elänyt aikaa jolloin jalkaa ei tarvinnut sitoa ja ei siitä nyt niin kauhean kauaa edes ole. Sitominen kuitenkin vie sen puoli tuntia aikaa joka päivä. Aamulla täytyy herätä aina aikaisemmin töihin jalan sitomisen takia. Silti ajattelen, että on kullanarvoista pitää erittäin hyvää huolta omasta kehosta ja turvonneesta jalasta. Turvotus kun vaikeuttaisi elämässä jaksamista muutenkin monella elämän alueella. Eli kannattaa pitää huolta jalasta. Onneksi tosiaan lymfaterapiasta ja itsehoidosta sekä sidonnasta on ollut apua.

  Sidontatarpeet saan kaupungilta ilmaiseksi hoitotarvikepalvelusta. Lähetteen sain TAYSilta. Uusiminen tapahtuu terveyskeskuksen kautta.

  #74739
  Myy79
  Osallistuja

  Niin ja turvotuksen kanssa olisi terapeutin mukaan hyvä pitää jalkoja kohoasennossa 15-20 minuuttia ja siinä ajassa saan hyvin siveltyä kehon. Sinun tapauksessasi sivelyt voivat mennä eri tavalla kuin minulla kun sinulla on molemmat jalat turvonneet plus genitaalialue ja alavatsa. Alavatsan kyllä sivelen samalla kun käsittelen turvonneen jalan. Sain lisäksi lymfaterapeutilta kirjalliset jumppaohjeet .

  Olen muuten muistaakseni joskus kuullut, että uimahallissa voi päästä yksityiseen pienempään pukuhuoneeseen jos on esimerkiksi rintasyöpä leikattu ja kokee olonsa vaikeaksi julkisessa saunassa tai pukuhuoneessa. Voisikohan sinun tapauksessasi saada myös tällaisen rauhallisen pienemmän pukuhuoneen? En tiedä pitääkö siitä maksaa jotain ylimääräistä. Ehkä ei. Ajattelin vain jos haluat rauhaan tuijottavilta katseilta. Voi toki olla ihan hyvä tuo ajatuksesi, että ei ne ihmiset sillä pahaa tarkoita. Tuijottaminen pidempään on omasta mielestäni vaan tavallisen typerää toimintaa. Varsinkin aikuiselta. Lapset ovat asia erikseen.

  Voimia sinulle tulevaan leikkaukseen ja toivon hyvää toipumista leikkauksesta!

  #74775
  Myy79
  Osallistuja

  Hei Vilja ja muut foorumilaiset!

  Tässä vielä lehtinen, jonka sain myös sairaalasta ja tässä siis kerrotaan lymfaturvotuksesta. Tässä linkki lehtiseen: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/syopa-alueelliset/sites/271/2016/10/18150323/LymfaturvotusJaSenHoito.pdf

  #74846
  ’-Vilja-
  Osallistuja

  Hei taas!

  Kiitos Myy tuosta linkistä.
  Kerroin aiemmin että minulle on suositeltu kahdet kompressiotekstiilit samaan aikaan käytettäviksi, eli kahdet tekstiilit puolivuosittain. Sotealueeni on kuitenkin antanut maksusitoumuksen vain yksiin.

  Tein netissä muistutuksen alueeni kuntoutuskoordinaateista liittyen lääkärin suosituksen ohittamiseen. Kirjoitin myös paikalliseen sanomalehteen mielipiteeni ihan yleisesti lymfasairauden hoidosta Suomessa.
  Kuinka ollakaan sain eilen ilmoituksen uusista maksusitoumuksista!! Joten saan ne kahdet tekstiilit samanaikaisesti käyttöön, kuten lääkäri oli suositellut Minun tapauksessani siis neljä reisimittaista sukkaa ja kahdet laakakudotut bermudat puolivuosittain!

  Tämä nainen lähtee nyt miehen kanssa yhden yön yli hotellireissulle ilman huolta kompressiovaatteiden pesusta!

  Hyvää pääsiäistä

  #74889
  Myy79
  Osallistuja

  Hei Vilja ja muut!

  Eipä kestä, toivottavasti antamastani linkistä on jotain hyötyä 🙂

  Tuli vielä mieleeni tuosta lymfahoidosta sellainen asia, että olin todella tyrmistynyt kun juttelin eri lääkärien kanssa jalkani turvotuksesta ja lymfavaivasta yleensä. Yksikin TAYSin lääkäri antoi aika rankan tuomion sanoessaan, että kun ikää on tullut lisää 15 vuotta niin lymfajalkani on jo tosi vaikea ja huonossa kunnossa ( todella turvonnut). Toinen lääkäri TAYSissa taas sanoi , että ei pidä paikkaansa vaan riippuu miten jalkaa hoidetaan eli oikealla hoidolla jalan kasvaminen saadaan estettyä ja jalka pienennettyä. Yksi lymfaterapeuttinikin sanoi ( olen siis käynyt 3 luona ja viimeisin on ollut hyvä jolta olen saanut apua lymfaturvotuksen hoitoon) , että jalkani ei enää pienene. Tosi asia kuitenkin on, että jalkani on kolmannen lymfaterapeutin hoidolla ja kotihoidolla saatu pienemmäksi. Toki olen itsekin tehnyt todella paljon töitä jalan hoidon eteen ja lymfaterapeutin ohjeet ovat olleet toimivia. Tosi pelottavaa ja ahdistavaa tuo, että hoitohenkilökunnalla voi olla niin eri näkemyksiä samasta asiasta. Onneksi en täysin uskonut ensimmäistä lääkäriä TAYSissa tässä turvotusasiassa.

  #74897
  ’-Vilja-
  Osallistuja

  Hei!

  No tämä, lymfaturvotuksesta ei tunnuta tietävän kovinkaan yleisesti. Minullekin on sanottu että se on parantumaton, etenevä sairaus. Kuitenkin hyvillä kompressiotuotteilla, sopivalla liikunnalla ja lymfahieronnalla pystytään tilanteeseen vaikuttamaan paljon, ainakin estämään turvotuksen eteneminen.

  Toki tämäkin on yksilöllistä, toisen tilanne voi olla toista haastavampi.
  Olen vahvasti sitoutunut oman turvotukseni hoitoon, mutta silti turvotusta esiintyy, välillä enemmän ja välillä vähemmän.
  Siksi ei myöskään pidä syyllistää ketään siitä, jos sairaus etenee. Kun lymfaneste on ennättänyt muuttua rasvakudoksesta ja alueen verenkierto on heikentynyt, tuloksia on vaikeampi saavuttaa.

  Toivoisin että lymfaturvotuksen riskistä puhuttaisiin enemmän jo ennen leikkausta ja heti tartuttaisiin ensimmäisiin oireisiin.
  Myös leikkaushoidon mahdollisuudesta olisi hyvä keskustella.
  Tiedän henkilön joka oli saanut rintasyöpäleikkauksen jälkeen vaikean turvotuksen toiseen käteensä. Kun kompressiohihan käyttö ja muu hoito ei riittänyt turvotuksen poistoon, hänelle tehtiin imusolmekesiirto. Nyt hänen kätensä on täysin normaali ja on voinut lopettaa kokonaan kompressiotuotteiden käytön.

  Jokaisen potilaan kohdalla tulisi lääkärin ennättää pysähtyä perehtymään juuri hänen tilanteeseensa ja löytää kullekin sopiva, yksilöllinen hoito.
  Ihan ensimmäinen perusasia mielestäni on, että jokaiselle lymfaturvotuksesta kärsivälle tulisi myöntää kahdet kompressiotuotteet samanaikaisesti käytettäviksi vähintään kolme kertaa vuodessa.
  Myös lymfaturvotuksesta kärsivän ihmisen tulisi voida elää ihmisarvoista elämää.

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.