Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #74066
  Bastet
  Osallistuja

  Heippa! Kävin tällä viikolla gynellä, joka ultrasi. Toinen munasarja on isompi ja siinä on noin 10 kystaa monilokeroisesti. Yksityisellä oltiin sitä mieltä, että pitäisi heti tutkia. Äidinäiti kuollut munasarjasyöpään ja äidillä ja hänen siskoillaan ollut kasvaimia munasarjoissa. No, julkiselta tuli kylmää kyytiä. 3kk pitää odottaa aikaa. Verikokeita ei oteta ennen sitä. No, vatsakipujen ja selkäkipujen kanssa on vaan selvittävä. Ja tämän epätietoisuuden. Olen miettinyt että onko jollakin hävinnyt 10 kystaa itsestään? Sitä tässä ilmeisesti odotetaan.

  #74097
  RauhassaVaan
  Osallistuja

  Hei Bastet, en ole itse munasarjakystistä tai vastaavista oireista kärsinyt, mutta halusin silti vastata sinulle. Onpas ikävää, että olet joutunut tällaiseen epäilyyn ja nyt joudut odottamaan. Minulla on ollut yhden toisen gynevaivan kanssa asiointi sairaanhoidossa nyt melko intensiivistä, ja ehkä siihen liittyen lueskelin juuri tänään munasarjasyövästä paljon artikkeleita. Toki on mahdollista, että kyse ei ole siitä kohdallasi. Eikä varmaan itsestään häviävistä kystistä kirjoitetakaan artikkeleita…

  Voi, että kirjoittamisesi jälkeen jokin käänne on tullut… Mutta jos tarvitset ajatuksia, niin tässä pari harkittavaksi:
  Lähtökohtaisesti varmaankin yksityisen gynen kommentti on otettava ihan tosissaan, ei se lääketiede sinänsä eroa yksityisen ja julkisen välillä. Tutkia pitäisi. Mietin seuraavaa: Mitä tarkoittaa, että 3 kk pitää odottaa? Onko se vain teoreettinen maksimiaika vai onko sinulla jo aika tasan 3 kuukauden päähän? Onko mahdollista, että varsinainen aika tulee nopeammin kuin maksimi 3 kk? Oletko ollut jo suoraan esim. puhelimitse yhteydessä alueesi naistentautien poliklinikkaan? Ainahan voit soittaa ja kysyä, että milloin tismalleen sinulla on sitten aika. Ja uusista oireista ehdottomasti kannattaa olla yhteydessä. Itse olen saanut ripeää hoitoa julkiselta sen jälkeen, kun ensimmäinen kunnon hoitokontakti oli, mutta siihen asti piti odottaa myöskin useita kuukausia. Julkisessa terveydenhuollossa lienee hoitoonpääsyn kestossa olennaista se, miten kiireellisyysarvio tehdään heti alussa. Jonossa ollessa sairaalan käytettävissä on vain se tieto, jonka he ovat sinne ns. paperimuodossa saaneet. Onhan lähetteelläsi tiedot myös noista vatsakivuista ja selkäkivuista? (En tiedä, ovatko ne myös kystien oireita…) Kannattaa rohkeasti ottaa yhteys naistentautien poliklinikkaan ja varmistaa, että oirekuvasi ja sukuun liittyvät tekijät ovat kaikki tulleet heille asti. Oma kokemukseni on, että puhelimeen vastaavat yleensä henkilöt, jotka tietävät sekä oireista että tutkimuksista että jonoista, joka tapauksessa saat sieltä jotain lisätietoa tilanteeseesi.

  Sitten mietin, että jos pakosti aika olisi 3 kk ja ajattelet, että et voi odottaa, niin joitain asioita voi ehkä edistää yksityisesti? Labroja tai jotain muuta? Jos saat labratutkimuksen nopeasti yksityisesti, niin parhaimmillaanhan tulos voi olla todella helpottava ja osaltaan vapauttaa epätietoisuudesta hyvinkin nopeasti, mietin. Ja tiedän lisäksi, että syöpäjärjestöjen neuvontapuhelimeen voi soittaa myös silloin, jos epäilee syöpää. He osaavat neuvoa asiassa etenemisen kanssa ja osaavat varmaan ehdottaa myös jotain hyödyllistä. Toivottavasti joku näistä ideoista auttaa sinua etkä jää yksin kärsimään epätietoisuudesta, tiedän, miten hankalaa se on. Voimia sinulle!

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.