Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #42794
  punarinta
  Osallistuja

  Jossain luin, että statiinit voivat puolittaa PSA:n lukemat. Eli toiseen tarkoitukseen tarkoitettu statiini aiheuttaa vakavia virheitä eturauhasen seurannassa? Entä auttaako statiinit vain kolesterolin arvon pudottajana poistamatta itse ongelmaa? Kolesterolin suuruudella ei paljon liene merkitystä, mutta PSA on vakavampi juttu jos statiinin käytöllä saadaan virheelliset ja liian matalat arvot.

  Muuten olen sitä mieltä, että nämä uudet nettisivut ovat ”syvältä”. Keskustelua oli vanhalla sivulla kymmeniä päivässä, täällä pari viikossa. Taas on nähty, että bittinikkari teki työn ja sai palkkansa, mutta kukaan ei miettinyt miten käyttökelpoisia sivut ovat. Aiemmilla sivuilla vertaistuki todella toimi, näillä uusilla sivuilla ei oikeastaan mitenkään. Vanhoilla sivuilla keskustelu oli aktiivista ja niistä oli todellista hyötyä, siellä oli monta hyvää kommentoijaa, kaipaan heitä kaikkia, erityisesti Watsonin mielipiteet olivat erinomaisia ja asiantuntevia.

  Toinen hyvä vertaistuki oli aiemmin Propon nettisivut, mutta nyt kaikki hyvät jutut mm. lehdet ovat jäsenmaksun takana, harmi.

  Aurinkoista syksyä kaikille rauhattomille ja muillekin!

  #42834
  Watson
  Osallistuja

  Hei
  Kiitos kehuista, olen imarreltu! Kysymyksesi oli minulle uusi. Pienen perehtymisen jälkeen totean, että olet oikeassa. Statiinit ovat useassa tutkimuksessa laskeneet jonkin verran PSA-arvoja. Suomalaisessa Murtolan ym. seulonta-aineistosta julkaisemassa tutkimuksessa (Int J Cancer. 2010 Oct 1;127(7):1650-9) PSA oli ei-statiinin-käyttäjillä keskimäärin 1,10 ja minkä hyvänsä statiiinin käytön yhteydessä 1,05. Vaikutus PSAhan oli siis melko vähäinen, mutta ehkä sillä on joissakin tapauksissa merkitystä syövän diagnostiikan kannalta. Statiini laskee kolesteroliarvoa niin kauan kuin sitä syö. Tuossa tutkimuksessa statiinin käyttäjillä oli myös jkv. vähemmän ERSiä kuin statiinia syömättömillä ja tässä vertailussa tuo PSA-harha oli otettu huomioon.

  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.25165/pdf

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.