Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #68695
  Johan65
  Osallistuja

  Minulle tehtiin eturauhasen poistoleikkaus 2019 maaliskuussa(gleason 3+4=7), eka PSA kontrolli alle 0,1, eli mittaamattomissa. Nyt kävin toisen kontrollin verikokeissa ja kantaa äsken katsoessa tulos on 0,1. Mitäs arvelette, pitäisikö olla huolissaan tällaisesta noususta? Urologin aika vasta kuun lopulla.

  #68699
  Eegon1950
  Osallistuja

  Minulta leikattiin 2016 ja sen jälkeen PSA ollut kontrollimittauksissa 0,1 joka kerta. Eri labrat ilmoittaa tuon luvun jokainen vähän omaan tyyliin. Minulle sanottiin leikkauksen jälkeen että siinä vaiheessa kun PSA nousee 0.2 tulee ottaa yhteyttä sairaalaan.
  Minun mielestä sinun ei kannata olla huolissaan

  #68708
  Jorex
  Osallistuja

  Tässä pitäisi tietää kuinka paljon alle 0.1 eka tulos on ollut, koska nousunopeus on merkittävä tekijä. Sitähän ei kuitenkaan valitettavasti tiedä näissä paikoissa, jotka eivät anna alle 0.1 arvoja.

  Minulle sanottiin aikanaan (Turussa), että jos 0.1 ylittyy, niin silloin varataan aika urologille tarkkailuun. Useimmissa paikoissa lisähoidot (usein sädetys) aloitetaan kun 0.2 ylittyy, mutta tässäkin nousunopeus on tärkeä peruste.

  Näin ollen aika kuun lopussa urologille on Ok, ja uusi PSA-arvo otetaan aika pian sen jälkeen (sitä kannattaa vaatia, ellei urologi sitä ehdota). Näin ollen seuraava lukema kertoo sen tuleeko olla huolissaan.

  #68781
  Johan65
  Osallistuja

  Tänään oli urologilla käynti. Urologin mukaan nyt tihennetty PSA seuranta(nousun takia), jos 3kk päästä 0.2 ylittyy aletaan tutkimaan ja sitten sädetystä kehiin. 2019 maaliskuun leikkauksen jälkeen pidätyskyky on palautunut täysin. Erektio puolessa ei paljo elpymistä vielä havaittavissa. Ei ole ollut yhdyntää leikkauksen jälkeen, ei vaan suoriudu ( masentavaa), vaikka cialista tai sildenafiiliä käyttäisi. Nyt aion kokeila Eroxoni geelillä kunhan saan b kelakortin, sen verran kalliita lääkkeitä. Jos ei tuo toimi, niin pakko kai alkaa piikittään. Ajatus tuntuu ahdistavalta. Mutta eipä ole muita vaihtoehtoja jäljellä. Onkos tiellä kokemuksia geelistä tai piikittämisestä? Latistuuko petihommat teillä, kun joutuu tekeen näitä temppuja erektion aikaansaamiseksi?

  #68783
  jyrkiap
  Osallistuja

  Hei Johannes. Onko tuo tihennetty PSA seuranta sinun tulkinta vai Urologisi/lääkärisi päättämä asia? Mielestäni tarvitsisi tarkempia PSA-arvoja mitä olet kirjoittanut. Nimenomaan se PSA:n nousu 3-4 mittauskerralla näkyy kyllä nousuna ja se on se tärkeä tieto pöpöstä jos sitä vielä on jäänyt.

  #68784
  Johan65
  Osallistuja

  Urologi päätti tuosta seurannan tarpeesta. Meinasi, että gleason 7 luokka on sen verran rauhallista sorttia, että psa 0.2 lukemaan nousukaan vielä olis vakavaa.

  #69135
  Johan65
  Osallistuja

  Kävin työterveyden välimittauksessa ennen varsinaista kontrollia. Nyt vuosi leikkauksen jälkeen PSA oli edelleen toistamiseen 0.1 eli mitattavissa. Herää kysymyksiä? ajattelin että pyydän magneettikuvausta jos toukokuun kontrollissa edelleen on mitattattavissa. Mitäs ajattelette? Eikai pitäisi olla mitattavissa , jos ei kerran eturauhasta ole olemassa?

  #69136
  jukarhu
  Osallistuja

  Moikka Johannes

  Käsitykseni on, että RALP:n jälkeen PSA:n täytyy pysyä mittaamattomissa. Mikäli tulee mitattavaksi niin sitten urologin puheille.

  Ymmärrän aiemmasta viestistäsi, että näin on tapahtunut ja seuraava tapaaminen on toukokuussa?

  HUS alueella mittaamattoman raja on < 0,05.

  Miikäli olisin asemassasi, niin keskustelisin urologin kanssa kuvantamisesta ja haluaisin myöskin onkologilta (syöpälääkäri) mielipiteen hoidon tarpeellisuudesta (ns. second opinion).

  Hyvä kysymys heille molemmille voisi olla ”miten toimisit, jos olisit itse potilaana?”

  Mitä tulee tuohon peiton heilutukseen, niin omalla kohdallani, kesti kolmisen vuotta, ennenkuin alkoi tapahtua. Eli ei kannata ihan vielä luovuttaa. Aikoinaan tuli piikki hankituksi vaan jäi kyllä käyttämättä.

  Väistelläänhän koronat ja katsellaan eteenpäin, positiivisin mielin, kohti tulevaa.

  #69144
  aappo
  Osallistuja

  Moro vaan.
  Täälä piikitys menny alusta asti, muistaakseni heti kuukauden jälkeen leikkauksesta.
  Sitä ei kannata jännittää.
  Kun tietää, että saa namia, kannattaa sen takia tehdä kaikkensa.
  Ainoa ongelma on pitkittynyt erektio.
  Yleensä kolmekin tuntia.
  Kannattaa opetella käyttään minimiannoksella, jolla pelittää.
  Jos touhuaa illalla, voi aika tulla pitkäksi, jos kumppani alkaa veteleen hirsiä.
  Tietenkin aluksi sitä jännitti, että loppuuko stondis ollenkaan, mutta kokemus tekee asian varmemmaksi, kun tietää, että kyllä jökötys lakkaa.
  Nyt vaan ei ole piikkejä markkinoilla ollut puoleen vuoteen, mutta kasäkuun alusta pitäisi ainetta taas saada.

  #69920
  Johan65
  Osallistuja

  Kontrollin aika oli taas (1.5 vuotta leikkauksen jälkeen) edelleen 3 kerran 0.1 lukemissa ollaan. Yritin saada lähetteen kuvauksiin, mutta urologin mukaan tässä vaiheessa olis yhtä tyhjän kanssa. Jatko, 4kk välein kontrolli. Pitää vain odottaa, että nousee 0.2, sitten toimitaan.

  #69921
  Mies 48
  Osallistuja

  Moi Johannes!

  En tiedä oletko lukenut minun ”PSA Rumba” kirjoituksiani, mutta olen aika samassa tilanteessa… Kohta 4v sitten Ralph leikkaus, Gleason 3+4. Vuoden oli PSA mittaamattomissa (<0,05), sitten pari kertaa 0,06-0,07, ja taas vuoden mittaamattomassa. Nyt sitten vuoden ollut 0,07-0,08-0,07, ja elokuussa 0,10. Seuraava mittaus kuukauden kuluttua. Olen ”vain” 51v, joten huoli on suuri ja yöunetkin menneet…

  Minun insinööriaivot sanoo ettei PSA pitäisi olla mitattavissa kun kaikki poistettu ja leikkauskohdat/imusolmukkeet negatiivisia, mutta lääkäri ei ole huolissaan ja viittaa mahdollisesti jäljelle jääneeseen eturauhaskudokseen ja mittaustekniikkaan? Joku tällä sivulla myös mainitsi että PSA on jopa ”normaalia” ja erittyy myös mm sylkyrauhasesta – tiedä sitten mutta kovasti pelkään noita arvoja?

  Sama 0,2 minunkun HUS lääkäri pitää rajana tehdä levinneisyystutkimuksen, ennen sitä ei kuulema mitään kuitenkaan näy?

  #69924
  Johan65
  Osallistuja

  ”Mies 48”, olen lukenut tapaustasi, hyvä tietää että myös muita samassa tilanteessa. Samaa ajattelen, että kaikki saatu pois ja pitäisi puhdasta olla ,mutta näin ei vaan ole. Sitäkin miettii, että kun syöpää ollut eturauhasessa, mitä jos sitä on muuallakin, mulle tehty kuvantamiset vain eturauhasen alueeseen. esim. siskon miehellä, jolla on kurkussa syöpä se saatiin rajattua ja hoidettua, yllätyksenä löytyikin pahanlaatuinen keuhkosyöpä (ennuste olisi ollut parempi, jos olis aikaisemmin löydetty), on se syöpä arvaamaton. Olisi vaan paljon helpompaa jatkaa norm. elämää kun olis ”mittaamattomissa”, mistä ja miksi pitoisuuksia tulee ? harmittavasti edes lääkäritkään osaa sanoa, kuin vasta kasvusto lähtee kunnolla leviämään. Urologin mielestä ennenaikaisella sädetyksellä olis omat haittansa esim. mun tapauksessa saattaa vaikuttaa pidätyskykyyn ja mennä lopullisesti erektiokyky, joka muutenkin hakusessa(erektioongelmia jo ennen leikkausta). Arvelen, että tällä kehityksellä tulen ylittään tuon 0.2 arvon vuoden sisällä. Ei auta kuin odottaa..

  #69925
  Mies 48
  Osallistuja

  Jep – ja minua mietityttää miten tuo PSA voi minun tapauksessani vaihdella noin: Mittaamattomasta mitattavaan, takaisin mittaamattomaksi ja sitten nyt taas mitattavissa ja nousussa?

  Itse ajattelen ettei se mahdollinen syöpä voi olla muualla kuin uusiutunut alkuperäisellä paikalla, ei kai ”karkuun päässyt” syöpäsolu voi kropassa kolme – neljä vuotta seilailla ja sitten kiinnittyä johonkin muualle kun kerran ennen leikkausta tehtiin magneettikuvauksia ja levinneisyystutkimuksia jossa todettiin ettei syöpää löydy luustosta tai missään muualta kuin eturauhasesta? Ja miten se PSA on välillä voinut olla kaksikin kertaa vuoden jopa mittaamattomassa?

  En ymmärrä, mutta huoli on kova…

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.