Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 55)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #65930
  Millamari
  Osallistuja

  Aloitan oman ketjun sädehoidoista. Vaikka ne kestävätkin aika lyhyen ajan, minulle sanottiin syöpäpoliklinikalla, että oireita tulee pitkään hoitojen loputtuakin ja voi tulla myös uusia sivuoireita pitkänkin ajan kuluttua hoidoista. Hui.

  #65932
  Tottahan se oli
  Osallistuja

  Minulla on sädehoidon loppumisesta nyt noin kuukausi (sairastin rintasyövän). Minulle ei ole tullut muuta kuin pieni alue nahkaa lähti sädetetystä kainalosta noin ehkä reilun viikon kuluttua viimeisestä sädetyksestä. Parantunut onneksi hyvin. Mitähän oireita sädetyksestä voi tulla ajan saatossa?

  #65936
  Kuoppa rinnassaa
  Osallistuja

  Minua kiinnostaisi kanssa säteiden mahdolliset sivuvaikutukset. Lähinnä olen kuullut, et voi tulla noita palovammoja. Ja jostain
  luin/kuulin, että käden turvotus voi pahentua.

  Mulla on perjantaina neljäs syto. Säteet vuorossa maalis-huhtikuussa. Itse oon ajatellut jostain syystä niin, et nää sytot on se vaikea
  osuus hoidosta ja säteet on rasittavia lähinnä tiiviin tahdin vuoksi.

  #65937
  Millamari
  Osallistuja

  Minulle kerrottiin muun muassa, että voi tulla sydänoireita vielä vuosienkin päästä (jos on siis vasemmalle sädetetty) ja keuhko-oireita, esimerkiksi pitkittynyttä yskää. Samoin kerrottiin käden voivan turvota, vaikkei olisi sitä aiemmin tapahtunut.

  Olen nyt käynyt säteissä kahdesti ja hyvin on sujunut. Hengitystahdistus on oikeastaan aika kiva, koska tuntuu siltä, että on itse aktiivinen, ei pelkkä kohde.

  #65945
  Sohvi
  Osallistuja

  Kiitos Millamari ketjun aloittamisesta. Minulla oli vika syto viime viikolla, nyt hetki rauhoitetaan kehoa ja helmikuun alussa alkaa 6 viikon satsi. Sitä ennen käyn harjoittelemassa. Saitko kaikki ajat tietää samantien? Alotitko heti rasvauksen varmuuden vuoksi palovammojen takia? Olisiko rasvaa mitä suosittelette?

  #65947
  HopeaSiili
  Osallistuja

  Mulla loppuivat sädehoidot viime lokakuun alussa, sädetyshoitoa oli yhteensä 15 kertaa. Sinäsä koin sädehoidot varsin helpoiksi, mutta minulla oli kyllä sytojen jäljiltä varsin paljon vaivoja, pahimpina ehkä nivelsäryt jaloissa ja käsien ongelmat (sytokäden ärtyneet suonet ja leikatunpuolen käden turvotusongelmat). Olen atoopikko ja olin vuosia sitten saanut pari kertaa ruusuinfektion ja pelkäsin etukäteen että herkästi muutenkin ärtyvä ihoni ei kestä sädetystä. Mulle ei kuitenkaan ilmaantunut mitään suurempia iho-ongelmia. Tosin kävin kyllä suihkussa joka ilta tuon koko kolmen viikon ajan ja rasvasin huolellisesti ihon yön ajaksi, varsinkin vasemman käden ja leikatun rinnan alueen. Pesuaineena käytin Lactoline-pesunestettä ja rasvaukseen AqualanL -perusvoidetta. Kun enää pari viimeistä sädetyskertaa oli jäljellä, leikatun rinnan alueelle ilmaantui kaksi pienehköjen vesirakkuloiden rykelmää, mutta ne eivät onneksi kuitenkaan edes kutisseet tai puhjenneet, vaan kuivuivat itsestään pois heti kohta sädehoitojen loputtua.

  Vasta tätä ketjua lukiessani tajusin, että koko viime syystalven kestänyt limainen yskä saattoi kuitenkin ehkä johtua sädetyksestä. Yskä alkoi jo lokakuussa ja sitä kesti joulukuun loppuun saakka. Ajattelin että se oli jotain ihmeellisen sitkeää kausiflunssaa, mutta nyt luulen että voi olla ollut kyseessä sädehoidon jälkisairauskin. Varsinaista nuhaa tai ylähengitysteiden tulehdusta ei ollut eikä kuume noussut, eikä yskä ollut edes kovin voimakasta mutta limaa nousi kurkkuun runsaasti, ja minulla oli tunne että se tuli keuhkoista. Varsinkin illalla limaa tuli niin runsaasti että nukkumaanmeno oli joskus vaikeaa. Keskellä yötäkin nousin ylös ja menin vessaan räkimään. Yritin helpottaa tilannetta huulirakohengityksellä iltaisin että saisin keuhkoputket tyhjemmäksi niin että nukkuminen olisi helpompaa, ja joskus se tuntui auttavan joskus ei. Lima oli välillä väritöntä tai vaaleaa juoksevaa ja välillä kellertävää paksuhkoa ”räkähyytelöä”. Kun tuo limaneritys tässä vuodenvaihteessa lopulta loppui, tuntui se aluksi pieneltä ihmeeltä.

  #65983
  Millamari
  Osallistuja

  Nyt olen käynyt sädehoidoissa puolitoista viikkoa. Hengitystahdistus sujuu hyvin ja hoito kestää vain 10 – 15 minuuttia. Sain kaikki ajat ensimmäisellä käynnillä, mikä on kyllä kiva. Hoitajat ovat aivan ihania ja joka kerta kysyvät, miten olen voinut ja onko tullut oireita. Ilokseni voin kertoa, ettei ole tullut. Olen rasvannut ihoa Aqvalan L -perusvoiteella, kuten neuvottiinkin. Olisipa ihanaa, jos näistä säteistä pääsisin vähän helpommalla, sillä sytostaateista sain niin paljon sivuoireita, että se tuntui jo epätoivoiselta.

  #66076
  Sohvi
  Osallistuja

  Millamari bongasin toisesta ketjusta että sulla kanssa hormonihoito tulee, mutta sanoit että alkaa myöhemmin. Mulle tulee Tamofen nyt alkuun(vuodeksi ainakin) ja sädelääkäri sanoi, että aloitan silloin sen hormonin kun eka sädepäivä.

  #66079
  Millamari
  Osallistuja

  Onpa jänniä eroja näissä aikataulutuksissa. Minulle annettiin ohjeeksi aloittaa hormonihoito heti, kun sädehoidot ovat ohi.

  #66085
  Kuikka
  Osallistuja

  Millamarille ja Sohville; Sohvilla ja mulla taitaa olla molemmilla Meilahdessa hoidot ja lääkärit. Mullekin sanottiin, että Tamofen tulee aloittaa samana päivänä kun on eka sädehoito. Taitaa tosiaan vaihdella eri paikoissa lääkkeen aloitusaika. Kyselin myös lääkäriltä, että tulenko syömään Tamofenia kaiken aikaa 5 vuotta vai vaihtuuko jossain vaiheessa lääke jos katsotaan että olen ohittanut vaihdevuodet. Nythän ennen sytohoitoja en ollut vielä vaihdevuosivaiheessa vaikka vähän yli 50 v. olenkin. Sytojen aikaan tuli ajoittain vaihdevuosioireita ja kuukautiset on ainakin toistaiseksi kadonneet sytojen myötä. Lääkäri sanoi että Tamofenia syönen koko 5 vuotta, ei katsonut tarpeelliseksi vaihtaa lääkettä – toki tilannehan voi muuttua tulevaisuudessa mutta näin hän alustavasti ajatteli.

  #66098
  Maria63
  Osallistuja

  Moi kaikille, liityn minäkin tänne kun sädehoidot on pian alkamassa. Viimeinen cef on ylihuomenna, luojan kiitos. Sen jälkeen tehdään vielä pieni resektio, ja kun siitä on toivuttu niin sädehoidot alkaa huhtikuun alussa. Mulla on siis tehty vas. rinnan säästävä leikkaus + kainalon tyhjennys.
  Luin juuri yhden sädehoito-oppaan, mutta olisi kiva kuulla teiltä, jotka ehkä parhaillaan käytte hoidossa tai jo lopettaneet, miten homma on sujunut. Itseäni huolestuttaa lähinnä se että, kyseessä on sydämen puoli, jolloin säteet voi vaurioittaa sydäntä ja suuria verisuonia. Mutta ei kai siihen järkeviä vaihtoehtoja ole. Onneksi on rintakudosta jäljellä, joka jonkin verran suojaa siinä kohtaa.
  Entä oletteko kyenneet käydä hoitojen aikana töissä? Talous sen verran kuralla jo, että sitäkin täytyy miettiä. Mulla saattaisi olla mahdollisuus tehdä etätyötä osa-aikaisena. Itse työpaikalle en jaksaisi vielä mennä kaikkien kysymysten ja pällistelyjen kohteeksi, tiedän että ihmiset saattaa olla tosi uteliaita ja tökeröitä.
  Ajattelin pääseväni tästä väsymyksestä jo pian, mutta nyt luin, että sädehoitoonkin kuuluu väsymys, onko se jotain tähän syto väsymykseen verrattavaa? Jolloin nukutaan 12-18 tuntia vuorokaudessa… Sitten mulla on lymfaturvotusta kädessä, tukihiha ja käsine on käytössä, ja tämäkin kuulemma voi pahentua….nyt jo tarpeeksi epämukavaa.
  Sitten yksi käytännön kysymys teille, jotka käytte Meilahdessa; onko mitään toivoa parkkipaikasta jos kävisi siellä omalla autolla? Tulen sen verran kaukaa, että oma auto lyhentäisi puolella matka-aikaa.

  #66100
  mustikka
  Osallistuja

  Hei, olen käynyt omalla autolla sädehoidoissa ja bussilla sytohoidoissa. Zaidankadulta pääsee ajamaan parkkihalleihin, aina on ollut tilaa vaikka joskus valotaulut näyttää että täynnä mutta ne ei mun mielestä aina pidä paikkaansa. Parkkihallista pääsee hissillä syöpäklinikan eteen. En ole edes yrittänyt parkkipaikoille. Tsemppiä loppuhoitoihin!

  #66103
  Sohvi
  Osallistuja

  Maria63, minulla myös sydämen puoli. Ja tulen saamaan säteitä peräti 30 pv. Huomenna hengitysharjoitus(sydämen takia pitää olla se 20 sekkaa hengittämättä) Olen ollut koko ajan töissä, sytojen aikaan 2 pv pois(ns. pitkä viikonloppu kun torstaisin tiputeltu). Säteissä vaihtoehdot olivat joko 6 viikkoa saikkua tai sitten teen ne sisään.(ja saikkua jos kirjoitetaan silloin ei ole asiaa töihin, vastuujutut yms) En halunnut jäädä saikulle, koska voin niin hyvin ja tulisin hulluksi kotona. Ja onhan siinä rahanmenetystäkin, vaikkei mulle tähän asti ole tullut ”kattoa” täyteen. No, saan kuitenkin pitkällä ajalla tehdä tunnit sisään. Sanoin sädelääkärille jo, että toivon aikaista aikaa, niin olisin suhtajoissa sitten töissä. (on etu, että pääsen kulkemaan autolla, niin pääsen Meikusta töihin kuitenkin puolessa tunnissa, julkisilla menisi paljon aikaa). Olen itse ymmärtänyt, ettei säteet vaikuta kuntoon, mutta mistäs tietää.

  Sytojen aikana kuljin julkisilla, koska silloin mulle sanottiin, ettei saa ajaa autoa. No, hyvin voin, mutta jos jotain ois sattunut, niin koska kielto ajaa, niin en riskeerannut. Muutoin kun olen Meikussa käynyt, olen saanut auton hyvin parkkiin klinikan eteen.

  #66104
  Kuoppa rinnassaa
  Osallistuja

  Mä olen ollut kanssa koko ajan töissä. Leikkauksen jälkeen olin kaksi viikkoa lomalla ja meinasin hulluksi tulla. Sytotiputuspäivät oon saikulla. Pomon kanssa on sovittu, et käyn voimieni mukaan. Lääkärin kanssa sovittu, et kerran kuussa ilmoitan päivät, jotka oon ollut pois ja hän kirjoittaa ne mulle saikuksi. Tähän mennessä oon tosiaan ollut sytopäivät pois ja kolmannen tipan jälkeen kolme päivää, kun olin niin poikki.
  Tosta vastuujutusta mun lääkäri sanoi, et oli varmistanut lakimieheltä, et töihin voi mennä vaikka olisikin saikulla. No mun työpaikalla sopi paremmin tää käytäntö, et jälkikäteen kirjoitettu lappu käy mainiosti.

  #66105
  Maria63
  Osallistuja

  Kiitos mustikka tiedosta. Oletko käynyt siellä nyt tämän vuoden puolella vai ennen remonttia, joka siellä on parhaillaan. Muistan, että siinä edessä oli pömpeli, josta pääsi parkkihalliin, mutta nyt se on siellä remontin keskellä. Täytynee tutkailla asiaa kun seur. kerran menen sinne.

  #66106
  Millamari
  Osallistuja

  Minullakin on säästetty rinta, kainalo tyhjennetty ja vasen puoli. Sädehoidoissa olen pidättänyt hengitystä aina sädetyksen ajan, jotta keuhkojen ilma suojaisi sydäntä. Se on ollut minusta aika kiva, koska on sellainen aktiivinen olo hoidon aikana. Hoito kestää vain vartin eikä ole – jippii – aiheuttanut minulle mitään ongelmia. Minulla on sellainen ammatti, jossa on oltava tiettyinä aikoina täysillä läsnä, joten olen sairauslomalla vielä näiden säteilyjen ajan. Mutta jos olisi toisenlainen työ, olisin kyllä työkykyinen. Eli ei ole tullut suurta väsymystäkään. Mieliala vähän ailahtelee kyllä.

  #66107
  mustikka
  Osallistuja

  Hei sorry Maria, näköjään ovat sulkeneet reitin P3 parkkihallista syöpäklinikalle. Kävin viimeksi lokakuussa 18. Katso husin sivulta ohjeista. Toivottavasti saavat ensi syksyksi reitit kuntoon kun meen kontrolliin.

  #66150
  Sohvi
  Osallistuja

  Kuoppa rinnassa, ihanan joustavaa teillä. Meillä tosiaan mennään liiton sääntöjen mukaan ja ne on aika surkimukset. Sairaspäivät on mulle kirjoitettu suoraan kirralta ja sen todistuksen oon vieny töihin. Duunin lääkäri pelaa tietty firman sääntöjen mukaan. Kävin ennen säteitä keskustelemassa mm. jos tän jotenki tekisin osapäiväsenä tms, mutta se oli taas sellasta byrokratiaa(ois pitänyt jäädä pitkälle saikkulle ennen säteitä ja tulla sitten töihin osapäiväsenä jne). Jos mulla ei ois autoa, sädehoito työmatkoineen veisi niin paljon aikaa, että oisin sitten varmaan jäänytkin pois. No sen lekuri sanoi, että jos kaikki ois luonteeltaan niinkuin mä, ei noita liiton sääntöjä varmaan ois laadittu. No näillä mennään, en niistä nyt tähän jaksa enempää selventää. Olen vain onnekas että olen voinut hyvin.

  Eilen kävin hengitysharjoituksessa ja kuvauksessa. Ne meni reippaasti, joten ensi viikolla sitten alkaa tämä 6 viikon loppurutistus. Vaikka tämä ei ole tukkaketju niin totean tähän, että hauska katsella joka aamu peilistä, kun tukka kasvaa kohisten :D. Silloin kun oli ennen pitkä tukka, ei sitä huomannut kuinka nopeasti(päivittäin) muutosta tulee.
  Ensi kuun jälkeen on jo maaliskuu <3, tämä alkaa olla ohi!

  #66161
  Maria63
  Osallistuja

  Täytyy nostaa kyllä hattua teille, jotka ootte sytojen aikana käyneet töissä. Itse en olisi missään vaiheessa jaksanut, ei tarvi isoakaan hommaa tehdä niin on puoli kuollut ja sänkyyn pitää päästä, esim. kaupassa käynti, tiskien tai pyykin pesu. Hb tuli rytisten alas 145->104, ei ihme jos vähän väsyttää.
  Ajattelin nyt kuitenkin jos maaliskuun olisi töissä, kun siinä ei ole oikein mitään ohjelmaa muuta kuin siitä pienestä resektiosta toipuminen, vaikka se on mulle sl kirjoitettukin jo. Ei kai siinä mitään estettä luulis olevan, jos sängynpohjalta niitä hommia etänä teen. En ole siitä kyllä vielä pomon kanssa jutellut.

  Mä sain kanssa noi syto ”esivalmisteluajat” huhtikuun alkuun. Hirvittää se hengityksen pidättäminen, 20 sek. on pitkä aika kun sitä kokeilin, vaikka hyvät keuhkot onkin. Täytyy vissiin treenata kotona valmiiksi.

  Hienoa Sohvi jos tukka jo kohisten kasvaa. Mulla on n.7 mm sänki eli on sekin vähän kasvanut ja joka aamu katsastan sen suurennetulla peilillä onko kasvanut lisää, kohinaa sieltä ei vielä kuulu vaikka normaalisti mulla kasvaa 1,5-2cm/kk 🙂

  #66183
  Sohvi
  Osallistuja

  Maria, ei tartte treenata etukäteen. Se treeni(esivalmistelu mistä puhut) menee sillai kun sitten oikeasti menee. Mulla oli tällä viikolla ensin treeni ja sen jälkeen kuvaus ja vähän merkkasivat tisseihin kai sitä asentoa sitten säteitä varten. Ensi viikolla sitten alkaa.
  Heh, kohina ehkä liioteltua, mutta omaan silmään näkyy muutosta päivittäin.

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 55)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.