Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 28)
  • Julkaisija
    Viestit
  • #64029
    olli k
    Participant

    Olen kohta 67 v täyttävä mies Porista. Kävin vuosittaistarkastuksessa terveyskeskuslääkärillä loppuvuodesta 2017. PSA oli kohonnut vuoden takaisesta parilla numerolla, ollen 6.7 ja suhteellinen 25%. Mitään oireita ei ole ollut.Tk lääkäri totesi kohoamisen, muuta rauhoitteli, ettei ole syytä huoleen. Jos kuitenkin välttämättä haluan lupasi yrittää järjestää ajan urologille. Sanoin haluavani. Jouluaaton aattona olin urologin vastaanotolla. Hän tuseerasi ja ultrasi eturauhasen. Jälleen kommentti: ei syytä huoleen. On suurentunut, mutta vaikuttaa hyvänlaatuiselta liikakasvulta. Jos kuitenkin haluan, lupasi ottaa koepalat. Halusin, että otetaan koepalat. Tammikuun lopussa sain tuloksen, kahdessa kahdestatoista oli syöpäsoluja, Gleason 6. Kutsuttiin hoitoneuvotteluun. Halusin ennen päätöstä vielä magneettikuvaan saadakseni ”hakuammuntaa” tarkempaa tietoa. Pääsin, vaikka ei sitä yleensä tässä tilanteessa kuulemma oteta. Magneettikuva löysi kaksi kasvainta, toinen n. 2 mm ja toinen isompi n. 24 mm. Urologi soitti ja ehdotti uusia koepaloja, tähdättyina magneettikuvan osoittamiin kohtiin. Nyt olen lähdössä uusien koepalojen ottoon.

    Tarinan opetuksena pidän sitä, että tutkimuksiin täytyy ja kannattaa pyytää. Jos olisin lähtenyt terveyskeskuslääkäristä rauhallisin mielin ”ei syytä huoleen”-diagnoosin saattelemana olisin autuaallisen tietämätön syövästäni. Johtuuko iästäni, mutta jäi mielikuva, että taudin mahdollisuutta vähätellään luottaen tilastoihin.

    Hoidon suhteen olen päätymässä leikkaukseen. Mutta haluaisin robottileikkaukseen ja niitä ei Porissa tehdä. Ymmärtääkseni jo nyt on olemassa valinnanvapaus, joka takaa minulle mahdollisuuden päästä leikkaukseen Turun TYKS:iin. Onko näin?

    #64034
    huugo
    Participant

    Hei olli k,
    Porin kaupungin valinnan vapaudesta saat tietoja netistä osoitteesta https://www2.pori.fi/perusturva/oikeudet/potilaanvalinnanvapaus.html .

    Erikoislääkärille ja leikkaukseen pääsystä on kerrottu sivustolla oikean reunan palkistossa: Lääkäriltä lähetteen erikoissairaanhoitoon saatuaan, hoitopaikan voi valita mistä tahansa julkisen terveydenhuollon yksiköstä Suomesta. Valinta tehdään yhdessä lääkärin kanssa harkiten. Matkakulut korvataan lähimpään yliopistolliseen sairaalaan. Jos hoitoa ei kuitenkaan ole saatavissa omalla alueella, matkat toiseen sairaanhoitopiiriin korvataan täysimääräisesti. Hoitava sairaanhoitopiiri laskuttaa perusturvaa annetusta hoidosta.

    Porista käsin taitaa Tampere olla lähempänä. Hoitopaikka kannattaa valita hoitavan lääkärin kanssa yhdessä.

    Kovin erikoisen tulkinnan hyvänlaatuisesta liikakasvusta on sinun urologi tehnyt kun PSA on jo 6.7 . Itselläni työterveyslääkäri passitti PSA 7,4 arvoilla minut heti tarkempiin tutkimuksiin ja sitten alkoi koepalojen otot. Vasta kolmannella näytteenottokerralla kasvain löytyi. Ei se kasvain pieni ollut, oli vain erikoisessa paikassa johon neulat eivät olleet osuneet.

    Voi olla sinua hoitaneet lääkärit ovat ottaneet vähän liiankin rauhallisesti mahdollista syöpää tutkittaessa. Syövän löytyminen on kuitenkin monelle meistä aluksi jonkinmoinen shokki.

    Onnea sinulle hoidon suunnitteluun.

    #64047
    Watson
    Participant

    Hyvä Olli
    Kannattaa varmaan katsoa, mitä Gleasonia kohdistetut koepalat ovat. Mahdollisuus kuolla G 3+3 syöpään on aika lähellä nollaa. Vanhemmilla miehillä ERS on tosi yleinen ja suurin osa miehistä kuolee syöpänsä kanssa, ei syöpäänsä. Onko se, että syöpäsi löytyi, ollut Sinulle hyvä asia, on vaikea ainakaan tällä hetkellä sanoa. Itselläni syöpä löytyi 3. biopsiakerralla. Oli sitten leikkauslöydöksessä lopulta G 3 +4, mutta vain pieni pesäke. Mietin edelleen, mitä olisi käynyt, jos syöpääni ei olisi havaittu eikä eturauhasta poistettu. Ehkä ei mitään. Toisaalta selvisin ehkä keskimääräistä pienemmin sivuvaikutuksin leikkauksesta. Aktiiviseurantakin on toisinaan hyvä hoito.

    #64068
    olli k
    Participant

    Veli Watson!

    Ymmärrän mitä tarkoitat sanoessasi, että on epävarmaa oliko tieto syöpäni esille tulo minulle hyvä vai huono asia. Minusta se oli hyvä asia. Suurin syy halustani lisätutkimuksiin oli hyvän kaverini puhelu juuri ennen menoani vuositarkastukseen tk:hon. Kaverini kertoi häneltä löydetystä eturauhassyövästä ja äskettäin päättyneistä sädehoidoista Docratesissa. Olen suhtautunut asiaan aika rauhallisesti, vaikka urologi sanoi, ettei gleason 6 kasvaimet edes näkyisi magneettikuvissa. Joten on tosiaan hyvä, että asiaa vielä selvitetään uusilla biopsia-näytteillä. Minua maallikkona askarruttaa erityisesti se suurempi 24 mm löydös. Minusta se on aika möykky noin pienessä elimessä. Ennen viimeistä biopsiaa otettu psa oli jälleen hieman noussut. Joten eiköhän tämä nyt ole hyvä tutkia ja hoitaa tässä vaiheessa. 19.4. kuulen koepalojen tulokset.

    #64271
    Oswald
    Participant

    Moi Olli!
    Olen kanssasi suhteellisen samalla ”viivalla”… PSA oli pitkään 6 nyt oli noussut 9, joten lekuri laittoi lisätutkimuksiin… otettiin koepaloja, tulos oli 3/12, olisi ”saanut” olla 2/12 Gleason 3+3. Sitten magneettikuvaan, jossa toiselta puolelta löydettiin muutoksia… muutoskohdasta otettiin sitten uudet koepalat tulos 3+4. Lääkäri ilmoitti, että minulla on syöpä. Kuten kaikki tietää, ei tuo PSA arvo sinällään ole luotettava, koepalatkaan eivät välttämättä, koska se on vähän tuurista kiinni, ottaako lääkäri koepalan juuri kasvaimesta vai sen vierestä terveestä kudoksesta. Sitten alkoi lääkärin kanssa keskustelu eri hoitovaihtoehdoista, joita oli kolme 1.seuranta 2.leikkaus (robotti/avoleikkaus) 3.sädehoito (tavallinen/HDR). Kysyin lisää eri vaihtoehdoista. Vaihtoehtoa 1 ei suositeltu… avoleikkaukseen en halunnut ja robottia hän ei minulle ”suositellut” (liekö siinä ruuhkaa? en tiedä)… sädehoito oli siis ”ainoa”. HDR hoitoa ei asuinpaikkakunnallani saa, joten olisin saanut kyllä lähetteen vaikkapa Helsinkiin. HDR-hoitohan vaatii nukutuksessa laitettavaksi ”rautatankoja” ja kaksi hoitokertaa (yö sairaalassa), lisäksi annetaan myös tavallista sädehoitoa ”ympäristöön”. Sitten kysyin ennustetta parantumisesta/elinajasta… Noilla kolmella hoitomuodolla ei ollut eroa, siksi minun valinta oli tavallinen sädehoito. Sain samantien hormonipiikin vatsanahkaan, kutsun antureiden asennukseen sain myöhemmin, nyt ne anturit on asennettu toinen hormonipiikki mahassa ja odotellaan sädehoidon aloitusta. Leikkauksessa minua lähinnä mietitytti mahdolliset ”haittavaikutukset” ei niinkään erektion katoaminen vaan myös virtsanpidätyskyvyn menettämisen mahdollisuus… toki nuo ovat edessa sädehoidon myötä ainakin osittain jossakin vaiheessa. Juuri joku kirjoitti, että oli ollut leikkauksessa, mutta eivät silti saaneet kaikkea pois, nyt on sitten sädehoidossa. Sädehoidon jälkeen ei kait helpolla pääse leikkaukseen. Jokainen mies/sairaus on kuitenkin erilainen, joten yhtä ja oikeaa hoitomuotoa ei varmasti ole ja jokaisessa on omat haittavaikutukseksa.. Toivonkin kaikille teille tähän sairastuneille tsemppiä voimia ja pikaista paranemista!!!!

    Minulle laitettii hormonippiiki

    #64277
    olli k
    Participant

    Tervehdys!
    Minunkin kohdalla ovat asiat edenneet. Magneettikuvan osoittamista kahdesta kohdasta otettiin 4 koepalaa kummaltakin puolelta. Toisessa neljän sarjassa oli kahdessa syöpäsoluja, gleason 6. Toinen puoli oli puhdas, mutta aiemmassa koepalasatsissa taas syöpää löytyi juuri siltä puolelta. Joten molemmin puolin sitä on.
    Olen asioinut julkisella puolella kirurgian poliklinikan urologeilla, mutta halusin hoitovalintapäätöksen tueksi myös kokeneemman urologin mielipiteen. Käväisin siksi yksityisen puolen urologilla, jonka kanssa keskustellessa olimme yksimielisiä siitä, että robottileikkaus on hyvä valinta. Aktiiviseurantakin olisi ihan mahdollinen, mutta jotenkin olisi helpompi olla, kun asia olisi hoidettu nyt eikä 10 vuoden päästä. Se vaivaisi takaraivossa koko ajan. Toki se tietysti mieleen tulee vaikka on leikattukin. Sen verran luotan urologien vakuutteluun syöpäni kiltistä laadusta, että ajattelin mennä leikkaukseen vasta kesän jälkeen. Robottileikkauksia ei Porissa tehdä ja minut siirrettiinkin nyt sitten Turun Tyksin potilaaksi. Odottelen kutsua hoitoneuvotteluun vielä kerran, nyt siis Turkuun.

    Hyvää kesää kaikille!

    #64302
    Oswald
    Participant

    Moi Olli k!
    Minusta tämä vertaistuki täällä on ollut ihan hieno asia, sillä täällä jokainen potilas on tärkeä. Koska olen suunnilleen samoilla vaivoilla varustettu ukkeli, päätin vielä kirjoittaa minun mielipiteen. Tätä vaivaa on eri asteisia, joten niissä menee väkisinkin pää vähän pyörälle. Tässä minun huomioita matkan varrelta: Sinulle tuo aktiiviseurantakin olisi noilla arvoilla ihan ok… Gleason 6 ja vain kahdessa näytteessä oli jotain… Koepaloissa voi olla syöpää, mutta magneetissa se ei välttämättä näy… se, että on noinpäin, näkyy, mutta ei ole, on ”mielenkiintoista”… eli, vaikka näkyy, on mahdollista, että ottaja ei olekaan osunut juuri kohteeseen? Onhan se hyvä, että kysyt mielipiteitä täältä ja lääkäreiltä, mutta viime kädessä sinä olet se, joka tekee sen ratkaisun. Itsekin mietin tuota robottileikkausta juurikin samasta syystä => jos sen leikkaa on ”se” poissa…. No, viestejä täällä lukiessa on selvinnyt, ettei ”se” välttämättä lähdekkään leikauksella, vaan joudutaan antamaan sädehoitoa… lisäksi leikkauksen jälkeen voi olla ongelmia ”muissa” jutuissa, joista varsin moni on täälläkin kirjoitellut… Se, ettei pikkuveitikka enää toimi, on monelle suuri kolaus miehisyyteen, mutta monelle myös se, että joutuu vuosia kulkemaan vaipoissa on toinen suuri juttu. Itse olin jo kanssa valmistautunut robottileikkaukseen, mutta lääkärin kanssa jutellessa mieli muuttui… hän ”tarjosi” minulle avoleikkausta, josta ideasta en tykännyt ollenkaan… sitten oli vaihtoehtona tuon HDR tehostettu sädehoito (jota ei saanut asuinpaikkakunnalla), mutta sekin toimenpide vaatii kuitenkin sädetystä lisäksi ”ympäristöön”… Lisäksi lääkäri esitteli minulle taulukoita, joissa on elinaikaennusteita eri hoitomuodoille… niissä ei ollut eroja eri hoitomuotojen välillä… Siksi valitsin ”pelkän” sädehoidon… Toki, kuten alussa jo mainitsin, on jokainen ukkeli erilainen ja lähtökohdatkin erilaiset (levinneisyys/ärhäkkyys), joten yhtä ja ainoaa hoitomuotoa ei taida kaikkiin olla. Minulla on nyt takana ekat sädetykset… 20 kertaa vielä ja sitten katsotaan, mikä on tilanne… jännittää… Annettiinko sinulle hormonipiikkiä odotusajaksi? Sen avulla voi ”kuulemma” odotella pidempään hoidon aloittamista. Peukut sinulle siitä, että selätät tämän vaivan…

    Hyvää kesää kaikille (ainakin nyt huhtikuulla kelit näyttää hyvältä)

    #64329
    olli k
    Participant

    Tervehdys kaikille viestiini vastanneillu!

    Viime maanantaina tuli Turussa urologin puheilla käytyä. Aktiiviseurantaa sielläkin ykkösvaihtoehtona suositeltiin. Pidin kuitenkin kiinni robottileikkauksesta ja se lyötiin lukkoon, leikkauspäivä on 27.9. Ajattelin vielä kesän ”seurata”. Taas kävin PSA-kokeessakin. Edelleen nousussa, nyt 7,5. Joten nyt tämä puoli vuotta kestänyt ”projekti” on jonkinlaisessa kulminaatiopisteessä. Kun tähän ei oikein täydellistä ratkaisua ole, päädyin robottileikkaukseen. Perusteluina lyhyt prosessi, nopeahko toipuminen, sädehoidot jäävät vielä hoitovaihtoehdoksi, jos leikkaus ei riitä. Seurannaisista erektiovaikeudet eivät ole iso haitta. Virtsavaivoja tulee varmaan, mutta täytyy ottaa riski ja toivoa etteivät jäisi pysyviksi. Minusta on jotenkin parempi leikata nyt vielä hyväkuntoisena, kuin 10 vuoden päästä. Josko silloin enää liki kahdeksankymppisiä leikataankaan.

    #64331
    adminjoni
    Keymaster

    Ihan vaan lisämausteena näihin pohdiskeluihinne ja päätöksentekoihinne oma kokemukseni 17 vuoden takaa. Minullakin oli silloin 55-vuotiaana hiukan yläkantissa olevat PSA-arvot ja etyrauhasen liikakasvusta aiheutuvaa pissausongelmaa. Liikakasvun aiheuttaman ongelman ratkaisemiseksi silloinen työpaikkalääkäri määräsi Xatral-pillereitä, joiden vaikutus on kutistaa eturauhenen takaisin normaaliin kokoonsa. PSA-kokeita otettiin vain joka toinen vuosi. Ylimääräisenä vaikutuksena PSA-arvot puolittuivat ja ”huoli” niiden osalta lakkasi kokonaan.
    Sitten 8 vuotta söin Xatralia ja kaikki oli kunnossa, kunnes taas alkoi esiintyä uusia ongelmia pissauksen suhteen ja PSA-arvo alkoi jälleen kohota. Siis eturauhanen oli alkanut taas kasvaa (syövän ansiosta). Vasta nyt sitten otettiin ohutneulanäytteet, joista löytyi syöpää Gleason 4+3=7. Se sädehoidettiin 7 vuotta sitten ja elämä hymyilee vielä.

    No tuo edellä oleva vaan kuvaa mielestäni sitä, että tavallaan olin ”seurannassa” vaikken sitä itse niin hoksannutkaan. Tajusin silloisen tilanteeni vasta jälkeenpäin.

    Herää monia kysymyksiä asian tiimoilta, vaikkakaan eivät ehkä koske niinkään oswaldin ja ollin tapauksia, mutta yleisellä tasolla ovat kuitenkin kiinnostavia.
    Onko niin, etteivät lääkärit enää noteeraa mitenkään tätä mahdollisuutta (Xatral , yms-lääkkeet), vaan aina pyritään rankkaan ratkaisuun? Onko robotteja jo liikaa Suomessa? Pitäisikö yli 75-vuotiaden PSA-kokeiden ottaminen lopettaa, koska mahdolliset tulokset aiheuttavat potilaille turhaa hämminkiä? Yli 75-vuotiaiden jäljellä oleva elinaika on rajallinen ja sitä voisi ehkä kuvata lantin heittoon. Kruuna=kuolet tänä vuonna klaava=kuolet ensi vuonna ja et välttämättä lainkaan eturauhassyöpään.
    Raakaa pohdintaa, mutta elämä on….

    #64333
    Oswald
    Participant

    Viimeksi minulle suoritetussa PSA testissä arvot olivat seuraavat (joku täällä osasi tulkita noita arvoja silleen ”kansantajuisesti”)

    PSA 2.0
    PSA-SUH 10
    PSA-V 0.2

    Sädehoidot on menossa, joten ekan hoitosarjan lopputulokseen palaan myöhemmin…

    Noista olli k:n mainitsemista virtsajutuista yksi urologi sanoi, että leikkauksella homma saadaan kuntoon, ja että jokainen hänen tekemänsä leikkaus on onnistunut… en sitten kysynyt, monta on tehnyt (pieni kevennys tähän loppuun). Minullakin oli olli k:n tavoin ekana vaihtoehtona tuo robottiavusteinen leikkaus, mutta kuten aiemmin kirjoitin, sitä ei lääkäri minulle jostain syystä ”tyrkyttänyt”. Nyt mennään säteellä….

    #64340
    jyrkiap
    Participant

    Saako tämän edellisen viestin (serenasandra) poistettua täältä, Täyttä p:tä ja koneella käännettyä roskaa.

    #64345
    Kaapo
    Participant

    Täysin edesvastuutonta ja laitonta mainostelua tuolta serenadisandralta.
    Mainostaa tappavia myrkkyjä täällä. Pitäisi ilmiantaa poliisille ko nimimerkki.
    Ylläpito hoitakoon asian!

    Nembutalia käytetään mm. teloituksiin ja eutanaasiaan:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Pentobarbital

    #64355

    Kiitos vinkistä, asiaton viesti poistettu.

    #64356

    Myrkkyjä mainostanut nimimerkki on blogattu.

    #64357
    adminjoni
    Keymaster

    Heippa meille kaikille,
    soitin aamulla klo 9:00 Syöpäjärjestöjen keskukseen kyseisen asian suhteen. Hämmästyivät siellä, että onko meillä joku keskustelupalstakin netissä. Tieto ongelmasta luvattiin kyllä välittää eteenpäin. Parin tunnin kuluttua sain soiton, että ryhdytään rupeamaan, kunhan saadaan oikea henkilö kiinni. Kerroin samalla, että viime vuosien ajan on keskustelufoorumimme näyttänyt teiltä täysin unohtuneen…kiitokset Samille…
    Jospa se siitä….

    #65191
    olli k
    Participant

    Kolmas robottileikkauksen jälkeinen päivä menossa. 27.9. Tyksissä tehty leikkaus oli positiivinen kokemus. Urologin sanojen mukaan syöpä rajoittui eturauhasen sisälle ja hermotkin säästyivät. Ennen leikkausta PSA 8,1 ja suhteellinen 15%. Koepaloissahan gleason oli 6. Kipuja ei juurikaan, Tyksissä kaikki sujui mallikkaasti ja osastolla ystävällinen henkilökunta. Iso kiitos sinne! Pari viikkoa nyt katetrin kanssa tassutellaan, sen jälkeen katetri ja hakaset pois. Samalla pitäis kuulla patologin lausunto leikkauslöydöksestä.

    #65324
    olli k
    Participant

    No niin, oma kannasta löysin tänään patologin lausunnon poistetusta eturauhasestani.

    Siinä sanotaan näin: ” Gleason 3+4 = 7 eturauhassyöpä. Kasvainta on näkynyt vähäisesti merkityssä marginaalissa niin, että vasemmalla puolella apikaalisesti ja posteriorisesti marginaalipositiivisuutta 5 mm matkalla. Invaasiota rakkularauhasiin ei nähty. T-luokka pT2c.”

    Nyt olisi lisätieto paikallaan. Sain kyllä leikanneelle urologille soittoajan ensi maanantaiksi. Tuo gleasonin nousu koepalojen kutosesta lukuun 3+4 ei vielä huolestuttanut, koska urologi kertoi leikkauspäivän iltana että se usein on koepaloja korkeampi. Tietysti aloitin googlettelun. Halusin tietää mitä tuo T2c tarkoittaa? Yllätyin, että kyseessä onkin keskisuuren riskin ERS! Ja mitä tarkoittaa tuo löydös marginaalista? Jos teillä täällä on asiasta lisätietoa luen kiitollisena. Kontrolli on vasta vuodenvaihteen jälkeen.
    Tuntuu ainakin siltä, että oli hyvä, kun tk-lääkärin kohonneen psan jälkeisistä, ”ei syytä huoleen” sanoista huolimatta hakeuduin tutkimuksiin. Samoin taisi olla hyvä, etten tyytynyt kovasti suositeltuun aktiiviseen seurantaan.
    Nyt menossa neljäs päivä katetrin poistosta. Pystyasennossa aika totaalista läpivuotoa. Lihastreeni aloitettu. Tuntuu, että oikeat lihakset ovat löytyneet.

    olli k

    #65360
    ELehtis
    Participant

    Olli K:lle sinnikkyyttä vain jumppaan, niin eiköhän lorahtelu vähene. Sisäisten tikkien liukeneminen kokonaan vie pari kuukautta ja vaatii ne kudoksetkin elpyäkseen aikansa. Tästä ei minua etukäteen valistettu käytännössä lainkaan, vaan läpihuuhtelu oli alkuun melkoinen järkytys. Ennakkotiedotuksessa käytetyt sanamuodot eivät kuvanneet tilannetta totuudenmukaisesti. Kahden kuukauden kohdalla tapahtui selvä käänne käytännössä viikonlopun aikana ja alkoi pohjahana pitää paremmin. Nyt elo on ollut kolmisen vuotta normaalia ja käytän vain tippasuojia varmistuksena ja hajusieppona satunnaisen tipan varalta.

    #65361
    olli k
    Participant

    Kiitos ELehtis vastauksestasi. Aika hiljaista tällä foorumilla, ehdotinkin jo ylläpidolle jonkinlaisen hälytysjärjestelmän luomista, joka ilmoittaisi kun aiheeseen johon olet osallistunut ilmestyy uusi kommentti.
    Lohduttavaa kuulla, että olet „kuivilla“. Kuinkahan tuo ponnistuskuivuus palautuu? Kun olen sellaista sorttia, ettei joutenolo eläkeläisenäkään onnistu. Metsätyöt, remontointi ja puutarhapuuhastelu ovat mukavaa hyötyliikuntaa. Yksilöllistä tietysti tämäkin.
    Kyllä muuten olen useaan kertaan lukenut tarinaasi, ja varsinkin ponnisteluistasi kohti kuivuutta.

    #65362
    ELehtis
    Participant

    Syyskuussa minäkin eläköidyin ja metsurihommia tässä viikonlopun aikana tuulenkaatojen parissa on touhuiltu ja melko hyvin pitää. Moottorisahaa käynnistellessä meinasi pari tippaa karata, kun ei tullut aina muistettua esijännittää lihaksia. Pari viikkoa sitten palasin Etelä-Afrikasta maastojousiammunnan MM-kisoista ja siellä viisi päivää 6-7 km päivittäin maastossa vaeltelua jousen kanssa 32-36 varjolämmössä meni myös hyvin yhdellä tippasuojalla koko päivä. Hikeä, ei liruja, oli suojan kostukkeena. Aika tyytyväinen siis olen nykykuntooni.

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 28)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.