Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #71875
  Make62
  Osallistuja

  Hei
  Olen 62-vuotias ERS:aa sairastava mies. Syöpä todettiin minulla loppuvuodesta 2020. Gleason arvoiksi todettiin 4 + 5= 9. Leikkaus robotilla tehtiin 2/21.
  Leikkauksen jälkeen on aloitettu hormonilääkitys, ensin Enanton injektio 3,75 mg maaliskuussa ja huhtikuussa Enanton 11,25 mg injektio. Nyt ongelmaksi on tullut varpaiden jatkuva paleleminen. Ortopedin mukaan verenkierto jaloissa on normaali. Niitä kuitenkin palelee, vaikka on kahdet – kolmet villasukat päällekkäin. Olen yrittänyt myös jalkakylpyjä, mikään ei oikein tunnu auttavan. Varpaat tuntuvat kokeiltaessa lämpimiltä, kuitenkin niitä useimmiten palelee. Välillä sentään on parempi tilanne.
  Kysyn nyt teiltä pitempään sairastaneilta, olisiko teillä kokemuksia ja neuvoja miten kannattaisi toimia? Odotan pääsyä sädehoitoihin, ensi viikolla on uusi vastaanottokäynti
  syöpälääkärillä.

  Vastauksia toivoen, Make62

  #71876
  Arttu70
  Osallistuja

  Hei Make,

  minulla löytyi ERS kesällä 2019 ja prostatektomia oli 9/2019 sekä täydentävä sädehoito prostatapesän alueelle 1-2/2020. Minulla oli sama Gleason 4 + 5, kuin sinullakin ja sädehoitoa tehostettiin reilun puolen vuoden hormonideprivaatiolla, joka aloitettiin vajaa kolme kuukautta ennen sädehoidon alkua. Tällä pyritään heikentämään mahdollisesti leikauksesta jääneitä syöpäsoluja ennen sädehoitoa.

  Itselläni ei ollut tuntemuksia kylmistä varpaista, mutta uskoisin lähes kaikkien saavan hormonideprivaation aikana ns kuumien ja kylmien aaltojen tuntemuksia erityisesti yöaikaan. Olettaisin, että nuo kuvaamasi tuntemukset varpaiden palelemisesta liittyvät siihen. Lämpöaaltoilu loppuu, kun testosteronitasot normalisoituvat.

  Tsemppiä jatkohoitoihin, omalta osaltani täydentävä sädehoito oli helppo kokemus.

  #71877
  Make62
  Osallistuja

  Hei Arttu 70, kiitos ystävällisestä vastauksestasi. Näin uutena syöpäpotilaana olen kiitollinen neuvoista ja vertaistuesta. Uskallan vielä kysyä, kuinka itse voit tällä hetkellä?

  Ilmeisesti varpaiden paleleminen johtuu hormoni-injektioista. Vaiva on vain hyvin kiusallinen, kun mikään ei tunnu auttavan (ei lämpimässä vedessä liottaminen, hierominen,
  käveleminen, Ice Power, Relaxant-voide, särkylääke eikä ne kolmet villasukat). Toivottavasti tämä vaiva helpottuu ajan myötä. Varmasti kaikenlaista muutakin vaivaa on odotettavissa, kuten olen tältäkin palstalta lukenut. Hyvää kevään jatkoa kaikille lukijoille.

  #71898
  Arttu70
  Osallistuja

  He Make62,

  Kiitos kysymästä, kuntoni on hyvä. PSA on laskenut täydentävän sädehoidon jälkeen alhaiselle tasolle. Mittausarvojen volatiliteetti tosin hieman huolestuttaa monien muiden veljien tapaan, mutta alhaisella tasolla ollaan isossa kuvassa edelleen. Viimeisin mittaus oli tasolla 0,04.

  Kirjoitit, että sinulla aloitettiin hormonihoito leikkauksen jälkeen. Jäikö siis leikkauksen jälkeinen psa koholle ja oliko karsinooma hieman kapselin ulkopuolella? Myös mahdollinen leikkausmarginaalien positiivisuus johtaa usein täydentävän sädehoidon suositukseen.

  #71916
  Make62
  Osallistuja

  Hei Arttu 70, kiitos vastauksesta ja oli mukava lukea, että voit hyvin. Leikkauksen jälkeen psa oli 0,5 maaliskuussa (leikkaus oli 4.2.21). Ensimmäinen hormoni-injektio oli
  maaliskuun lopussa. Huhtikuussa mitattiin sitten kuun lopulla psa, arvoksi tuli silloin 0,43. Sen jälkeen annettiin vahvempi hormoni-injektio ja uutta mittausta ei olekaan
  sen jälkeen otettu. Karsinooma oli tosiaan levinnyt kapselista jo ulkopuolelle; kapseli oli turvonnut ja syöpää jo levinnytkin. Lääkärin kirjauksen mukaan ”kyseessä paikallisesti edennyt ja imusolmukkeisiin levinnyt prostatan T4N1 (2/7), vesikkeli-invaasio, marginaali anteriorisesti positiivinen”.

  Huomenna on syöpälääkärin vastaanotto ja sädehoidon aloitusta varten tehtävä suunnittelukuvaus. Saan sillä reissulla lisätietoa ja kaiketi suunnitelman sädehoidon aloituksesta. Sädehoitokäyntejä taitaakin olla tulossa 7 – 8 viikon ajaksi, että sellaista kesäohjelmaa on luvassa. Toivottavasti sinun kesäsi menee jo mukavammissa merkeissä.

  #72283
  Aurinkotuuli
  Osallistuja

  Hormonithan tuota kylmyyttä aiheuttaa, eikä siihen oikeen itse voi vaikuttaa. Jos teiltä ei ole viellä otettu kilpirauhasen arvoja niin kannattaa pyytää lääkäriltä lähete tsh ja t4v verikokeeseen. Joskus kilpirauhasen vajaatoiminta paleluttaa.

  #72302
  Make62
  Osallistuja

  Hei Aurinkotuuli ja kiitos vastauksestasi. Täytyykin seuraavalla lääkärikäynnillä, ensi viikolla, pyytää lähetettä neuvomiisi kilpirauhaskokeisiin. Varpaiden palelutilanne on
  minulla vaihteleva, toisinaan selviän jo vähemmällä. Hyvää loppukesää teille kaikille, jotka sitten satutte tämän lukemaan.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.