Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #68425
  Jankaknuu
  Osallistuja

  Hei,

  onko kellään tehty vatsan CT-kuvausta ennen tähystystä?
  Mietin kuinka tarkka kuvantaminen on suoliston tähystykseen verrattuna. Toki CTstä selviää paljon muutakin kuin suoliston tila, mutta lähinnä mietin sitä, että mitä kaikkea CTstä voi jäädä huomaamatta suoliston osalta.
  Tähystyksen etu tottakai koepalojen ottaminen samalla, mutta näkyykö CTssä kaikki mitä tuolta suolistosta voi näkyä?

  Minulla oli ilmeisesti jokin tulehdus vatsassa 2 v. sitten (kovat kivut, kuume ja CRP 76). Silloin sain tupla-antibiootit ja vatsa parani. Tuon jälkeen paksusuoli tähystettiin eikä siellä näkynyt mitään eikä koepaloissakaan luojan kiitos ollut mitään. Tähystys oli minulle todella hankala ja kivulias toimenpide. Tähystävä lääkäri sanoi, että jos joskus joudun tulemaan uudelleen, niin vahvat lääkkeet täytyy saada.
  Tuon jälkeen vatsa on kipuillut vaihtelevasti kuitenkin aina mennen ohi ilman sen kummempaa. Ennen tuota tulehdusta olen ollut todella ”hyvävatsainen”. Nyt on ollut kohta 2 kk vatsa kipeä ja jatkuva lämpö (37-37,5). Vatsa toimii normaalisti, nyt kuukauden yhtä pussia päivässä ViSibliniä nauttineena vähän turhankin hyvin. Maidottomalla olen ollut nyt pari viikkoa, ihan vaan kokeeksi tässä tutkimusten lomassa. Seuraavaksi kokeilen gluteenitonta.
  Verikokeissa, pissa- ja ulostenäytteissä ei mitään. Eilen kävin ylävatsan magneetissa, radiologin lausunto: ei patologisia löydöksiä.
  Ensi viikolla aika CT-kuvaukseen, siksi tämä kysymys.. olettaisin, että lääkäri on valinnut kohdallani CTn ennen tähystystä, koska edellinen tähystys oli niin hankala ja toki CTstä näkee niin paljon muutakin. Omien tuntemusten mukaan vaiva on suolistossa, mut selviääkö CTssä..

  Kuinka tarkka CT siis on kuvantamaan suoliston tilaa, mahdollista syöpää/tulehdusta/mitä kaikkea siellä voi ollakaan..? Vai onko mahdollisesti tähystys edessä joka tapauksessa..?

  #68511
  Salamatkustaja
  Osallistuja

  Hei!
  Minä jouduin Meilahteen kolme vuotta sitten kesällä yhtäkkiä alkaneen runsaan peräsuoliverenvuodon takia. Minut otettiin sisään aamuyöstä sunnuntaina. Seuraavan päivän aikana tutkittiin, otettiin verikokeita ja sekä CT- että magneettikuvat. Vatsan laajassa CT:ssä, joka tehtiin täyttämällä samalla rectum varjoaineella, näkyi ’tuumorisuspekti löydös colon transversumin alueella’. MR:ssä maksamuutoksia, joita epäiltiin metastaaseiksi.
  Edellisten hälyttävien löydösten takia jouduin maanantaina pikaiseen suolen tyhjennykseen ja tiistaiaamuna kolonoskopiaan. Ihmeellistä kyllä, suolen transversumissa ei ollut mitään kasvainta, mutta sen sijaan sigmasuolesta 20 cm päässä peräaukosta löytyi 4cm kokoinen kasvain, josta patologi 3 vk myöhemmin antoi lausunnon: adenokarsinooma pT1N0 G2, imusolmukkeet puhtaat 0/34.
  48 tuntia myöhemmin minut kärrättiin leikkaussaliin ja 7 tunnin päivystysavoleikkauksessa syöpäkasvaimeni poistettiin.
  Jokainen tapaus on varmasti omanlaisensa, mutta ainakin minun syöpäni löytyi vasta kolonoskopian avulla. CT- ja MR-kuvien tulkitseminen suolen osalta näyttää olevan vaikeaa, varsinkin jos suoli ei ole tyhjä. Sunnuntaina ei ensin näkynyt mitään erikoista CT-kuvissani. Maanantaina tuli töihin uusi radiologi (?), joka näki olemattoman kasvaimen siellä, missä sitä ei ollut, ja vasta kolonoskopiassa totuus valkeni. Enpä tiedä, oliko lääkäri taitava vai miksi minä tuskin edes huomasin kameran liikkuvan suolessani. Vain aavistuksen verran ’kutitti’ kaarteissa. ’No täällähän se kasvain piileskelee’, kommentoi hän heti sigmaan päästyään. Näin itse päätteeltä livenä syöpämöykkyni ja olin melkeinpä helpottunut, kun rajuun verenvuotooni löytyi selitys.
  Nyt olen käynyt jo kolmen vuoden ajan kuuden kuukauden välein verikokeissa, röntgenissä ja ultrassa tarkistuttamassa, ettei syöpä palaa. Kerta kerralla kävelen luottavaisemmin mielin näihin testeihin uskoen parantuneeni. Viime kolonoskopiassa (se tehdään minulle joka toinen vuosi) löytyi polyyppi, joka niksaistiin varmuuden vuoksi pois. Kahdessa vuodessa, joka sinulla on kulunut edellisestä kolonoskopiasta, on lähes mahdotonta, että suoleesi olisi ehtinyt kasvaa syöpää. Prosessi on onneksi suhteellisen hidas.
  Onnea sinullekin mahdollisiin tutkimuksiin ja toivottavasti kolonoskopia, jos siihen joudut tai pääset, tällä kertaa sujuu paremmin!

  #68525
  aurinkoutu
  Osallistuja

  Moi,

  varmaan aika monellekin tehty CT ensiksi, koska onhan se päivystyksessäkin huomattavasti helpompi tehdä ensiksi kuin kolonoskopia.

  Itselleni hoettiin, että ei tämä CT ihan varma ole, mutta en kyllä tiedä, olisiko se voinut todella näyttää maksametastaasit ja varsinaisen kasvaimen kerrassaan väärin. Jonkun toisen tilanteessa ehkä olisikin voinut olla epävarma. Kertaakaan en suhtautunut asiaan siten, että jaa, no ei mussa sitten varmaan olekaan syöpää, etenkin kun sain heti kuulla myös CEA-arvojen olevan sadoissa.

  Onhan myös kontrollit pääasiallisesti CT:inä.

  Mutta nyt varmaan oletkin jo viisaampi.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän viestiketjuun.