Keskustelut Forums Saattohoito Tietoa kokemuksista kaipaan. Vastaa viestiketjuun: Tietoa kokemuksista kaipaan.

#45474
Kari Lanne
Osallistuja

Tilanne on hankala silloin kun sairaus etenee nopeasti ja kuolema lähestyy ”yllättäen”. Haimasyövässä kuolema tulee nopeasti. Minusta asioista voisi puhua etukäteen, silloin olisi etukäteen tiedossa mitä todennäköisesti tapahtuu. Tämä ongelma aiheutuu kun on henkilökuntaa joka ei pysty kohtaamaan kuolemaa tai omaisia jotka eivät halua puhuakkaan asiasta. Saattohoidon vaikeimipia tilanteita on silloin kun omaiset tai kuoleva ei ole valmis kohtaamaan kuolemaan. Vaikka varsinainen saattohoito jäisikin lyhyeksi niin asioita voisi siinä kypsytellä etukäteen.
Tuo on myös tärkeää että asioista olisi hyvä puhua myös jälkeenpäin niin kuin te olette tehneet lääkärin kanssa. On saattohoitoa missä on ns. jälkihoito missä asioita käydään läpi ihan suunnitellusti.
Tuo toive siitä että asioita käydään läpi tarkemmin on hyvä. Omaisten vointia on syytä seurata, ”suoritusta” pitää tukea ja ohjata. Tällä tarkoitan tuota suun kostutusta. Meille nuo ovat niin arkipäiväisiä rutiini asioita ettei sitä aina osaa ajatella että nämä ei ole sitä kaikille. Varmastikkin jos kyse on omasta omaisesta, niin toimii aika varovaisesti. Ihmisellä on yleensä aina luonnostaan kosteutta suussa, mutta ei se silti usein mene henkeen. Joillekin tapahtuu niin valitettavasti mutta määrä on pieni eikä siitä aiheudu kummempaa. Tarkoitan ihmistä joka köhii sylkeä, joka ei ole saanut suuhunsa ruokaa tai juomaa moneen tuntiin.
Tuosta suun kostutuksen näyttämisestä tulee mieleen tilanne jossa minusta tuntu että kuuluuko minun tehtäviini anatomian opettaminen. Omainen ihmetteli kuoleman jälkeen että käsien väri muuttui. Se johtui siitä että verenkiertoa kun ei ollut ollut riittänyt ääreisverenkiertoon ja kuoleman tultua nesteet pääsivät tasaantumaan. Silloin tuntui että olisi minun pitänyt kertoa etuketeen mitä voi tulla tapahtumaan.
Saattohoito on suurelta osin hyvin ihmissuhteiden ylläpitoa, niin kuin hoitaja on saanut teidät tekemään.
Kiitos viestistänne. Nämä ovat arvokkaita hoidon kehittymisen kannalta.