Keskustelut Forums Miesten syövät Robotista selvinnyt – Watsonin tarina Vastaa viestiketjuun: Robotista selvinnyt – Watsonin tarina

#58571
adminjoni
Avainmestari

Muutamia vuosia sitten selviteltiin Psa:n alarajan mittaamista oikein porukalla tällä foorumilla. Viestit siitä löytyy tuolta ”vanhat viestit” -osiosta. Silloin tuli mm. esiin se, että mittaustarkkuus alemmankin alarajan (kuin 0,2) ilmoittamisen suhteen oli monissa laboratorioissa jo olemassa. Kuitenkin usein oli sovittu, että ei ilmoiteta alempia lukemia, koska vasta tuon 0,2 ylityksen jälkeen on ”kliinikoilla” käytettävissä jotain järkeviä hoitotapoja. Monet labrat taas ilmoittivat mataliakin lukemia. Oli siis erilaisia käytäntöjä.
No kehitys kehittyy, joten saattaa olla, että jotain hoitoa voisi aloittaa jo tuon 0,2-arvon alapuolellakin. Mutta ilmeisesti ei ole vielä tehty riittävää tutkimusta, että mitä oikein pitäisi tehdä. Jos ei tiedetä, mistä syystä lukema nousee, niin vaikeaa on nousua torjua. On siis tiedon puutetta!
Matalien lukemien ilmoittaminen , varsinkin jos ne nousevat, saattaa aiheuttaa potilaassa ahdistusta. Lukema nousee ja mitään ei tehdä.