Keskustelut Forums Yleistä syövästä Kelan ja muiden tahojen tuet ja etuudet Vastaa viestiketjuun: Kelan ja muiden tahojen tuet ja etuudet

#56594
Vilja
Osallistuja

Hei heidikot

Taksikyytejä varten tarvitaan hoitopaikasta todistus taksin tarpeellisuudesta ja taksi pitää tilata nimenomaan keskitetysti Kelataksina (muulla tavoin tilatun taksin omavastuuosuus on huomattavasti suurempi). Omavastuun mäörä pitäisi löytyä Kelan sivuilta (omavadtuu on/ suunta mutta vuodessa kuitenkin omavastuukatto) Itse en ole taksia käyttänyt/tarvinnut kun olen päässyt julkisilla hyvin tai saanut kyydin. Kelataksilla ilmeisesti peritään vain omavadtuuosuus, mutta muutin pitää säilyttää mahdollista vuosittaista ov:ta varten. Myös alle ov:n jäävät matkat kerryttävät omavastuuta, eli nekin kannattaa säilyttää/kirjata + käyntipäivistä tosutteet (saa hoitopaikasta jälkikäteenkin yleensä).

Muuten riippuu läheisesi tilanteesta (onko työssä, maksaako ta palkkaa, onko tarvetta asumistuelle/toimeentulotuelle) tarviyseeko Kelaan olla yhteydessä ainakaan alkuvaiheessa. Jos työnantaja maksaa palkkaa työnantaja hakee sairauspäiväraha ja läheisen tiedot tarvitaan Kelaan vasta kun palkanmaksu lakkaa tai alenee sairauspäiväraha pienemmäksi. Lääkärintodistukset työnantajalle joka toimittaa ne Kelaan hakemuksessa liitteenä. Kelan päätökset kannattaa lukea loppuun, koska niissä on kehotus mahdollisesti toimittaa työterveyslääkäri todistus työssäjatkamisedellytyksistä kun sairausloma on jatkunut pidempään.

Hoitotyön lähettää yleensä lääkärintodistuksen erityiskorvattavia lääkkeitä varten suoraan Kelaan, mutta nämä toki kannattaa varmistaa lääkäriltä ja sairauspäivöraha-asia työnantajalta.

Sairaalassa on sosiaalityöntekijä, joka auttaa taloudellisten asioiden selvittämisessä tarvittaessa. Kannattaa varata hänelle aika

Paljon voimia sinulle ja läheisellesi <3