Keskustelut Forums Yleistä syövästä Kipulääkitys/uni/tmv Vastaa viestiketjuun: Kipulääkitys/uni/tmv

#56614
adminjoni
Avainmestari

Potilaalla on itselläänkin ihan oikeus miettiä ja päättää, mitä lääkettä syö tai ei syö. Jos ei ole särkyjä, ei kannata syödä mitään särkylääkettä. Mutta tietenkin on hyvä, että resepti on valmiina, jos alkaakin jostain syystä särkeä ja kolottaa. Lääkärit usein kirjoittavat reseptin, koska ” yleensä siinä ja siinä taudissa” saattaa potilasta koskea! Usein kannattaa ostaa, varsinkin uutta särkylääkettä, vain pieni annos ekakerralla. Uudesta lääkkeestä voi tulla uusia ongelmia ja sivuvaikutuksia, joten on parempi aloittaa varovasti. Ja aina uuden lääkkeen osalta kannattaa lukea ne varoitustekstit läpi.

Mitään lääkettä ei pitäisi käyttää ilman syytä tai vain varmuuden vuoksi. Melatoniinia muistaakseni suositellaan käyttämään korkeintaan 3 kk peräkkäin ja sitten pois. Särkylääkkeissä kannattaa ihan itse pitää taukoja ja jos huomaa, ettei enää kivistä, niin sitten lopettaa koko lääkkeen. Lääkärille voi sitten seuraavan kerran sanoa, että sitä en enää tarvitse.

Potilas itse tietää parhaiten oman lääkitystarpeensa ainakin kiputilanteissa. Mitään lääkettä ei pitäisi syödä vain siksi, että lääkäri sen määräsi, vaan aina pitää olla todellinen tarve, johon kyseinen lääke syödään.